Hlavní obsah

Blýská se na lepší časy? Pozvolna roste bitcoin i ethereum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červen nebyl pro trh kryptoměn příliš přívětivý, výrazné ztráty si připsaly bitcoin i ethereum. Situace z posledních dní ale začíná naznačovat, že se patrně blýská na lepší časy. Kurzy obou zmiňovaných kryptoměn začaly opět pozvolna růst. Vyplývá to z údajů specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Ještě na začátku června se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 741 310 Kč. Během pár týdnů se ale kurz vrátil až na maxima ze začátku roku 2021.

Zhruba v polovině měsíce byla dokonce prolomena půlmilionová meta, kdy měla jedna virtuální mince hodnotu 495 550 Kč. Ještě před letními prázdninami se pak bitcoin obchodoval za 417 440 Kč. Jen pro bližší představu, o jak markantní pokles jde, vloni v listopadu byl stanoven nový rekord, když se kurz vyšplhal až na 1 473 090 Kč.

Svět kryptoměn zasáhlo zemětřesení

Internet a PC

Navzdory menším či větším výkyvům je ale z podrobných grafů patrné, že v červenci se mince obrátila – kurz začal opětovně růst. Hned první den prázdnin kurz činil 481 195 Kč, o týden později to bylo již 524 215 Kč.

Tento týden v úterý se krátce po půlnoci hodnota vyšplhala až na 550 220 Kč, po poledni to bylo sice už jen 528 970 Kč, ale to je stále jedna z nejvyšších hodnot za celý uplynulý měsíc.

Foto: Novinky

Hodnota bitcoinu za poslední týden.

Podobný růst kurzu je možné sledovat i u dalších kryptoměn. Například ethereum se na začátku července obchodovalo za 24 220 Kč, o týden později to bylo už za 29 250 Kč. V úterý po poledni kurz činil 37 050 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě (míry kolísání hodnoty v čase). Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám