Hlavní obsah

Chystají se globální pravidla pro regulaci kryptoměn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rada pro finanční stabilitu (FSB) na podzim navrhne globální pravidla pro regulaci kryptoměn. Reaguje tak na prudké výkyvy na trzích s kryptoměnami, které podle ní podtrhly potřebu regulace tohoto odvětví. Rada to uvedla v pondělní zprávě. FSB je mezinárodní organizací monitorující globální finanční systém, sdružuje finanční regulátory a představitele centrálních bank a ministerstev financí skupiny největších ekonomik světa G20.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Kryptoaktiva a trhy vyžadují účinnou regulaci a dohled odpovídající rizikům, která představují,“ uvedla FSB ve své zprávě. Dodala, že na říjnovém zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 představí návrhy ohledně podoby regulace a dohledu.

FSB doposud odvětví kryptoměn pouze sledovala a uváděla, že nepředstavuje systémové riziko. Nedávné výkyvy na trzích s kryptoměnami nicméně podle FSB zdůraznily jejich vrtkavost, strukturální zranitelnost a rostoucí propojení s širším finančním systémem.

Finanční správa našla u obchodníků s kryptoměnami chyby za stovky milionů

Internet a PC

FSB upozornila, že v současnosti se kryptoaktiva využívají především ke spekulacím. Pokud mají kryptoměny sloužit jako platidlo, je podle FSB zapotřebí zajistit jejich silnou regulaci.

Vloni v listopadu byl stanoven nový rekord bitcoinu, když se kurz vyšplhal až na 1 473 090 Kč. Od té doby ale tato kryptoměna navzdory větším či menším výkyvům spíše oslabuje. Největší propad přišel během května a června, kdy hodnota nejznámější kryptoměny na světě klesla z 900 000 na méně než půl milionu. V úterý ráno kurz činil 492 320 Kč.

Bitcoin umazal nejhorší výsledek. Kurz se ale drží stále velmi nízko

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak moc visí generace Z na kryptoměnách a NFT

Možnost rychlého zisku mladé lidi vždy lákala k investicím do rizikových aktiv. Pro generaci Z jsou to výrazné cenové výkyvy –⁠ a decentralizovaná povaha –⁠...

Výběr článků

Načítám