Hlavní obsah

Kurz bitcoinu poskakuje jako zběsilý, o desítky tisíc korun denně

Na konci minulého týdne zažil bitcoin volný pád. Po čínském zákazu kryptoměnových transakcí během pouhých pár hodin si nejznámější kryptoměna na světě odepsala ze své hodnoty bezmála 70 000 Kč. I když je nyní kurz vyšší, stále poskakuje jako zběsilý.

Článek

V pondělí přední zahraniční média, která se věnují kryptoměnám, radostně informovala, že bitcoin dohnal svou ztrátu z minulého týdne. Od té doby jsou ale znát velké výkyvy v kurzu – jeden den nejznámější kryptoměna na světě posílí o desítky tisíc korun, další si desítky tisíc korun odepíše.

Například ve středu se jedna virtuální mince obchodovala za 40 910 dolarů (892 860 Kč), ve čtvrtek to bylo už za 43 822 dolarů (956 420 Kč). A podobné výkyvy směrem nahoru i dolů můžeme pozorovat prakticky celý týden.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Neklidně neposkakuje křivka hodnoty pouze v případě bitcoinu, ale také u dalších kryptoměn. Například Ethereum se ještě ve středu obchodovalo za 2784 dolarů (60 770 Kč), ve čtvrtek to bylo už za 3046 dolarů, což odpovídá 66 480 Kč.

Čínské tažení proti kryptoměnám

S kurzem minulý týden velmi zahýbala facka od Pekingu, když čínská centrální banka oznámila, že jsou všechny kryptoměnové transakce postaveny mimo zákon. Zákaz se netýká pouze služeb poskytovaných v Číně, ale také společností, které na území nejlidnatější země světa poskytují zahraniční kryptoměnové transakce.

Mimo zákon byly přitom kryptoměnové transakce postaveny už dříve. Týkalo se to ale hlavně finančních institucí a platebních společností, které nesměly v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Veškeré kryptoměnové transakce jsou nezákonné a zakazují se, rozhodla Čína

Internet a PC

Své tažení proti kryptoměnám však nyní Čína posunula na zcela novou úroveň. Nová směrnice, která byla zveřejněna na oficiálních stránkách tamní centrální banky, totiž platby v bitcoinech a dalších virtuálních měnách zakazuje komukoli.

V praxi to znamená, že Číňané nesmějí s kryptoměnami jakkoliv obchodovat. Nezákonné je i to, pokud někdo na území Číny poskytuje jakékoliv transakce spojené s kryptoměnami zahraničním společnostem či jednotlivcům.

Čína bouchla do stolu a bitcoin zažívá volný pád

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám