Hlavní obsah

Kryptoměnová burza měla podvést statisíce lidí. Turecká policie zakročila

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Jednu z největších razií proti kryptoměnové burze má za sebou turecká policie. Ta v rámci vyšetřování platformy Thodex, kterou statisíce Turků viní z podvodu, zadržela 62 lidí. Informovala o tom na konci minulého týdne agentura Anadolu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Prokuratura v Istanbulu k policejnímu zásahu uvedla, že „vyšetřování předcházelo nepřeberné množství stížností uživatelů, kteří se nemohou dostat ke svému majetku“. Ve hře jsou přitom velké peníze, neboť platforma Thodex zpracovávala denně obchody v objemu stovek milionů dolarů.

Kauza se tak týká více než 390 000 investorů, a také investic v objemu dvou miliard dolarů, což odpovídá 43 miliardám korun. Většina poškozených by měla být přímo z Turecka.

Indie se chystá zakázat kryptoměny, počítá i s pokutami

Internet a PC

Uživatelé této kryptoměnové burzy začali být nervózní v polovině dubna, kdy platforma prakticky ze dne na den zmrazila všechny účty a nedovolila s nimi dále manipulovat. Lidé tak nemohou od té doby provádět žádné transakce, a to ani výběry vložených finančních prostředků. Kvůli obavám z možného podvodu se tak hned několik tisíc střadatelů obrátilo na policii.

Představitelé platformy Thodex nicméně jakékoliv obvinění popírají. Tvrdí, že provoz burzy přerušili na několik dní kvůli jednání s bankami a fondy, které chtějí do celé platformy investovat. Je to prý nezbytné proto, aby burza mohla dále růst.

Příliš důvěryhodně nicméně nepůsobí fakt, že zakladatel této platformy Faruk Fatih Özer podle policie jen pár dní po vypuknutí problémů odcestoval do albánského hlavního města Tirana. Turecké ministerstvo spravedlnosti nyní usiluje o jeho vydání z Albánie.

Zmrazení účtů navíc přišlo bezprostředně poté, co se turecká centrální banka rozhodla zakázat kryptoměny při platbách zboží. A to kvůli obavám z vysokých rizik, které jsou spojené s platbami. Řada Turků nicméně brala kryptoměny jako ochranu svých úspor před rostoucí inflací.

Zájem roste i v Česku

Zájem o bitcoin a další kryptoměny se zvyšuje i v České republice. Jen za první tři měsíce letošního roku se v tuzemsku prodaly virtuální mince v celkové hodnotě téměř 2,3 miliardy korun.

Meziročně jde v rámci Česka o trojnásobný nárůst. „Dá se říct, že na začátku roku Česko zachvátila bitcoinová horečka, což souviselo s prudkým nárůstem ceny až na dvojnásobek. Růst by mohl zřejmě pokračovat. Dalším důvodem je omezení jiných investičních příležitostí a snadný způsob nakupování bitcoinů,“ prohlásil ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Zdůraznil přitom, že na Slovensku byl objem obchodu s digitálním zlatem v porovnání s Českem zhruba třetinový a v lednu až březnu dosahoval přibližně 800 milionů Kč.

Po rekordním kurzu výrazný pád. Bitcoin se propadl pod 50 000 dolarů

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Británie chce vytvořit konkurenci bitcoinu

Nejrůznější kryptoměny se těší v posledních měsících nebývalé popularitě díky rekordním kurzům, neznámější z nich je přitom bitcoin. Tomu by mohla konkurovat...

Výběr článků

Načítám