Hlavní obsah

Nadšenec těží bitcoiny pomocí 30 let starého GameBoye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžit kryptoměny se dá prakticky na čemkoliv. Přesně tohoto hesla se držel herní nadšenec, který na YouTubu vystupuje pod jménem Stacksmashing. Rozhodl se totiž k dolování mincí využít 30 let starý GameBoy. A opravdu to funguje, i když si s takto starým hardwarem příliš peněz nevyděláte.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dříve se daly bitcoiny těžit klidně i na domácích počítačích. V současnosti jsou však pro efektivní těžbu zapotřebí mining rigy, které obsahují hned několik extrémně výkonných grafických karet s cenovkou v řádu několika desítek tisíc korun.

I to svědčí o tom, jak náročná je novodobá zlatá horečka na výpočetní výkon. Stacksmashing chtěl však světu ukázat, že k těžbě je možné využít i takovou kuriozitu, jako je 30 let stará kapesní konzole. Nebylo to ale vůbec jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. A to už jen kvůli tomu, že původní GameBoy vůbec nenabízel internetovou konektivitu, která je přitom k těžbě nezbytná.

Nadšenec proměnil GameBoy v těžební stroj (anglicky)

Nadšenec tedy musel nejprve připojit ke kapesní konzoli miniaturní počítač Raspberry Pi Pico, prostřednictvím kterého připojil stařičký těžební stroj k celosvětové počítačové síti. O samotnou těžbu se nicméně staral skutečně samotný GameBoy.

Ten byl však v porovnání se současným hardwarem určeným na těžbu 125miliardkrát pomalejší. V praxi nabízel rychlost pouze 0,8 hash za sekundu. To jinými slovy znamená, že jediný bitcoin byste na kapesní konzoli těžili několik kvadrilionů let.

I když byl celý projekt těžení na konzolích vytvořen s jistou dávkou nadsázky, krásně ukazuje, že těžit virtuální mince na několik let starých počítačích nemá příliš smysl. Náklady na elektřinu jsou v takovém případě zpravidla vyšší, než kolik si touto činností vyděláte.

Zmizí SSD z obchodů? Využívají se k těžbě nové kryptoměny

Hardware

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám