Hlavní obsah

Kazachstán zablokoval sociální síť LinkedIn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nur-Sultan

Kazašské úřady zablokovaly profesní sociální síť LinkedIn, informovala agentura Reuters. Svůj krok odůvodnily tím, že na sociální síti, která patří Microsoftu, se objevují reklamy na on-line kasina a falešné účty.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Logo společnosti LinkedIn v Kalifornii

Článek

Ministerstvo informatiky v prohlášení uvedlo, že požádalo LinkedIn o odstranění závadného obsahu, internetová platforma však požadavek nesplnila. Ministerstvo doplnilo, že přístup k platformě obnoví, až sociální síť adekvátně zareaguje na jeho stížnosti.

Propagovat on-line kasina je v Kazachstánu zakázáno. V sousedním Rusku, s nímž má Kazachstán úzké politické a ekonomické vztahy, je LinkedIn blokován od roku 2016. Podle ruských úřadů síť nesplnila požadavek, aby data o ruských uživatelích byla ukládána na serverech na ruském území.

Pákistán zablokoval TikTok kvůli nemorálnímu obsahu

Software

Jak mohou státy zablokovat části internetu

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé emailové schránky nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoliv zablokovat.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Průměrný uživatel nedokáže takovéto omezení obejít. Vyhnout se mu může jen opravdu zkušený profesionál, který se vyzná v síťových protokolech a dokáže si v počítači nastavit speciální program, který mu umožní výjimku v routeru obejít. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám