Hlavní obsah

Je internet pomalejší, než by měl být? ČTÚ má nový certifikovaný měřák

Novinky, Ondřej Husák

V pátek byl spuštěn Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) nový certifikovaný nástroj zvaný NetTest, který slouží k měření rychlosti internetu. Lidé si díky tomu budou moci měřit a kontrolovat smluvně deklarovanou rychlost připojení, a případně nevyhovující kvalitu služby reklamovat.

Foto: repro nettest.cz

NetTest

Článek

V minulosti úřad doporučoval nástroj NetMetr, za kterým stojí sdružení CZ.NIC, správce české domény. Proti tomu nový nástroj NetTest ČTÚ přímo provozuje.

NetTest ukáže lidem rychlosti stahování (download), nahrávání (upload) i dobu odezvy (ping). Hlavní výhodou tohoto řešení je zmiňovaná certifikace. Díky tomu mohou využít lidé výsledky měření pro případné spory s poskytovateli připojení, celý proces měření – včetně výsledků – je totiž zaznamenán do PDF dokumentu.

Češi používají mobilní internet stále častěji. Volání zlevnilo

Internet a PC

„Domníváme se, že právě certifikované měření významně usnadní běžným uživatelům případnou reklamaci, protože odpadnou starosti s tím, jak výsledek uložit a mít tak pro poskytovatele služby potřebný doklad,“ prohlásila Hana Továrková, předsedkyně Rady ČTÚ.

Lidé by měli během měření dbát několika zásad. „Dejte si pozor, aby na pozadí neběžela žádná další aplikace využívající připojení, a že je po dobu měření k internetu připojen pouze váš počítač, a to pomocí kabelu, nikoliv prostřednictvím WiFi,“ konstatovala Tereza Meravá z tiskového oddělení ČTÚ.

„Dále byste měli mít nejnovější aktualizovanou verzi operačního systému a webového prohlížeče. Mějte na paměti, že nejen výkon vašeho počítače, ale i operační systém má zásadní vliv na naměřené hodnoty skutečné rychlosti,“ doplnila Meravá.

Srovnávač cen a kvality

Letos spustil úřad také srovnávač cen a kvality služeb elektronických komunikací. Pomocí něj mohou lidé porovnávat zadarmo nabídky pevných i mobilních služeb. Jde tedy nejen o nabídky internetu, ale také o volání a televizní vysílání.

Vyzkoušet nový srovnávací nástroj je možné na stránkách srovnavac.ctu.cz.

Krok za krokem: Jak najít nejvýhodnější mobilní tarif?

Mobil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám