Hlavní obsah

Krok za krokem: Jak najít nejvýhodnější mobilní tarif?

Minulý týden spustil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pilotním provozu nový srovnávač cen a kvality služeb elektronických komunikací. Doslova na pár kliků tak lidé mohou najít nejvhodnější mobilní tarif pro svou potřebu. Poradíme, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Srovnávačů mobilních tarifů je na trhu celá řada. Novinka od ČTÚ je ale unikátní v tom, že do ní data musí zadávat přímo jednotliví operátoři, ukládá jim to zákon o elektronických komunikacích. „Přehledné informace o parametrech a cenách služeb do srovnávače povinně vkládají přímo poskytovatelé těchto služeb – operátoři či podnikatelé.  A ti také ručí za jejich správnost. Služba je bezplatná a nekomerční,“ informovala Tereza Meravá z tiskového oddělení ČTÚ.

V praxi se tak nemůže stát, že lidé sednou podvodníkům na lep nebo že budou platit nějaký poplatek zprostředkovateli.

Srovnávač od ČTÚ musí operátoři používat, pro uživatele je zadarmo.

Nový nástroj je k dispozici na stránkách srovnavac.ctu.cz. Hned v prvním kroku mají u mobilních tarifů lidé přednastavené některé filtry. Mohou tedy snadno zvolit, zda volají málo, středně, hodně či vůbec. Všechny tyto položky jsou přitom vyjádřené přesně v minutách – za málo se například považuje, pokud lidé volají méně než 100 minut měsíčně.

Nechybí ani možnost nastavení vlastního filtru, zadat konkrétní údaje může kdokoliv například podle posledního vyúčtování. Neplatí to přitom pouze o volání, ale také o SMS zprávách a internetu. Ani u těchto položek nechybí přednastavené filtry.

Foto: Novinky

Srovnávač nabízí přednastavené filtry i možnost vlastního nastavení.

Foto: Novinky

Vhodné je vyplnit i typ smlouvy a informaci, pro jakého zákazníka je nabídka určena.

V dalším kroku může uživatel zadat ještě doplňující údaje, například zda má zájem o smlouvu se závazkem či jde o seniora nebo držitele ZTP. Tyto údaje jsou pro výhodnost nabídky klíčové.

Po zadání všech parametrů už jen stačí kliknout na tlačítko „Zobrazit nejvhodnější nabídky“ ve spodní části obrazovky. Srovnávač od ČTÚ následně zobrazí všechny relevantní nabídky, přičemž je rovnou seřadí od těch nejlevnějších po nejdražší.

Praktické je také to, že srovnávač zobrazuje okamžitě, zda se jedná o cenu se závazkem nebo bez závazku. Po rozkliknutí jednotlivých nabídek se pak lidé dozví všechny důležité informace o nabízeném tarifu v přehledné tabulce. Sami se pak rozhodnou, zda nabídku využijí či nikoliv.

Foto: Novinky

Nabídka jednotlivých tarifů je velmi přehledná.

Foto: Novinky

Detail konkrétní nabídky.

Služby budou přibývat

Mobilní tarify jsou přitom jen špičkou ledovce. Od příštího měsíce by pak mělo přibýt porovnání mobilního internetu, volání a internetu v pevném místě i televize. Pilotní provoz je naplánován až do května.

Jednotlivé podniky si mohou prostřednictvím tohoto webového nástroje zase ověřit, nakolik je jejich nabídka konkurenceschopná s ostatními poskytovateli služeb. „Cílem srovnávacího nástroje je tedy i dynamičtější rozvoj trhu elektronických komunikací prostřednictvím tlaku informovaných spotřebitelů na poskytovatele služeb,“ prohlásila Tereza Meravá z tiskového oddělení ČTÚ.

„Věřím, že srovnávač cen a kvality služeb elektronických komunikací přispěje k dalšímu zlepšení orientace spotřebitele na trhu. Poskytovatelé služeb budou motivováni k rychlejší úpravě nabídek a tím i k rozvoji konkurenčního prostředí,“ uvedla předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková.

Bič na operátory? ČTÚ spustil srovnávač cen mobilních služeb a internetu

Internet a PC

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám