Hlavní obsah

Internetové soutěže? Mohou přijít pěkně draho

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se v posledních týdnech začala rozmáhat nová internetová hrozba, prostřednictvím které podvodníci lákají důvěřivce na výhru hodnotných předmětů. Místo toho ale soutěžící spláčou nad výsledkem a zadělají si akorát tak na problémy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle statistik antivirové společnosti Eset se tato hrozba nazývaná HTML/Fraud umístila v žebříčku nejrozšířenějších škodlivých kódů na síti v České republice na prvním místě. Její podíl tvořil nezanedbatelných 20,24 %.

Foto: Eset

Nejrozšířenější v hrozby Česku (duben 2013)

„HTML/Fraud je hrozba lákající na výhry v imaginárních soutěžích, většinou o produkty Apple. Uživatel, který poskytne své osobní údaje pro další využití nebo prodej, může očekávat pravidelný přísun prémiových SMS zpráv na svůj mobilní telefon,“ varoval bezpečnostní expert Esetu Petr Šnajdr.

Druhou příčku obsadil v minulém měsíci Kryptik (7,57 %). Tento nezvaný návštěvník využívá metody takzvaného sociálního inženýrství. Ve chvíli, kdy je počítač již infikován, uživatel je obtěžován vyskakujícími okny s falešnými informacemi o napadení PC.

Viry se šíří přes USB flashky a externí disky 

Světovým statistikám kraluje již několik měsíců za sebou INF/Autorun (2,98 %). „INF/Autorun představuje různé druhy malwaru využívající jako cestu k napadení počítače soubor autorun.inf. Tento soubor obsahuje příkaz k automatickému spuštění aplikace po připojení externího média (nejčastěji USB flash disku) k počítači s operačním systémem Windows,“ konstatoval Šnajdr.

Foto: Eset

Nejrozšířenější celosvětové hrozby (duben 2013)

Především na podvodných webech se pak zpravidla vyskytuje i ScrInject.B, který se umístil na druhém místě (2,29 %). Tento škodlivý kód dokáže do počítače automaticky stahovat další viry.

Do první pětky nejrozšířenějších internetových globálních hrozeb se v minulém měsíci „probojovaly“ také viry Sality, Dorkbot a Iframe.B. Jejich podíl se pohyboval od 1,48 do 1,82 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám