Hlavní obsah

Intel nejspíš letos nabídne 4GHz procesor

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doby, kdy se dva největší rivalové v oblasti procesorů pro stolní počítače předháněli v tom, kdo dřív uvede rychlejší procesor, jsou už nenávratně pryč. Přesto však stojí za to se podívat, jaké procesory plánuje do začátku příštího roku uvést firma Intel.

Foto: Pavel Oparty

Pavel Oparty - autoportrét.

Článek

Od dob "gigahertzové války" se hodně změnilo a už i uživatelé si uvědomili, že taktovací frekvence není jediným měřítkem výkonu procesoru. To je také jedním z důvodů, proč obě firmy přešly na nové značení procesorů, které již v sobě nezahrnuje taktovací frekvenci procesoru.

Pojďme se ale blíže podívat na neoficiální plány Intelu, které se objevily na zahraničním internetovém serveru VR-Zone Hardware.

Pentium 4 4,0 GHz ještě letos

V nejbližších sedmi měsících budou ve středu pozornosti především procesory Pentium 4 a levnější Celerony D, oba založené na 0,09mikronové výrobní technologii. Zatímco ještě v závěru letošního roku se dočkáme 4GHz Pentia 4, které ponese označení Pentium 580J, rychlosti Celeronů D se vyšplhají letos maximálně na 3,2 GHz.

Co připravuje Intel pro notebooky?

V nyní ostře sledované řadě procesorů pro notebooky, kam se přesunula pozornost obou procesorových rivalů, bude Intel nabízet čipy Pentium M a Celeron M, přičemž Pentium M se letos s modelem 770J nejspíš dostane na 2,13 GHz. Levnější Celeron M letos skončí na 1,4 GHz a podpory rychlejší 533MHz sběrnice se nedočká ani začátkem příštího roku.

Anketa

Vyhovuje vám nové značení procesorů Intel?
Ano, je to takhle lepší
33 %
Ne, raději bych v názvu frekvenci
67 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 345 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám