Hlavní obsah

IBM oddělí infrastrukturní divizi, zaměří se na cloudové služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

International Business Machines Corp. (IBM), technologická firma působící na trhu už 109 let, se rozdělí na dvě samostatné veřejně obchodované společnosti. Završí tak letité úsilí o opuštění svých dřívějších aktivit a orientaci na cloudové služby, které mají vyšší ziskovou marži.

Foto: Yves Herman, Reuters

Logo společnosti IBM na Mobile World Congress v Barceloně.

Článek

Podle prohlášení IBM vyčlení do samostatné firmy svoji divizi infrastrukturních technologických služeb. Rozdělení by mělo vstoupit v platnost koncem příštího roku.

Generální ředitel Arvind Krishna označil tuto změnu za „významný posun” v podnikatelském modelu společnosti. Upozornil, že firma v 90. letech minulého století prodala své síťové aktivity, na počátku tisíciletí výrobu osobních počítačů a zhruba před pěti lety polovodičovou divizi. Krishna také zorganizoval loňskou akvizici cloudové firmy Red Hat za 34 miliard USD (787,1 miliardy Kč).

IBM v posledních letech přesunula svůj zájem na růst cloudových služeb, s cílem vykompenzovat slábnoucí zájem o software a sezonní poptávku po sálových serverech. Krishna, který se ujal funkce v dubnu, uvedl, že software a řešení budou po rozdělení tvořit většinu příjmů IBM.

IBM koupí softwarovou firmu Red Hat za 770 miliard korun

Software

Divize, kterou se IBM rozhodla osamostatnit, poskytuje služby, včetně technické podpory, datovým centrům. Pracovní název nové firmy je zatím NewCo. V souvislosti s oddělením očekává firma mimořádné výdaje 2,5 miliardy USD.

IBM ve třetím čtvrtletí očekává výnosy 17,6 miliardy USD a očištěný zisk na akcii 2,58 dolaru. To je v souladu s prognózami analytiků, napsala agentura Reuters.

Dvakrát vyšší kapacity než současný lídr. IBM má nejvýkonnější superpočítač na světě

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám