Hlavní obsah

Hrej a neplať 1/2004: Nejlepší hry zdarma!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První lednové vydání už klasicky patří přehledu sedmi nejlepších freeware her loňského roku a ani letošek nebude výjimkou. Pojďte si tedy společně zavzpomínat na uplynulý rok a potěšit se opravdovými herními skvosty.

Foto: archiv NDM Ostrava

Hana Fialová (Edith), Juraj Čiernik (Raymond Asso) a Eva Zbrožková (Marlene) v inscenaci Edith a Marlene.

Článek

Jako vždy ovšem musím hned na úvod upozornit, že celý tento žebříček je včetně nominací pouze mým osobní a velice subjektivním hodnocením. Pakliže máte jiný názor, či snad víte o hře, která se v Hrej a neplať vůbec neobjevila, budu velmi rád, pokud se s námi podělíte o svůj názor v diskusi pod článkem. Hry jsou řazeny abecedně, bez jakéhokoli dalšího pořadí.

Beneath a Steel Sky

Tato adventura se poprvé objevila už na počítačích Amiga, pak znova raných dobách PCček a vždy si získala srdce mnoha pařanů. Příběh muže pomalu skládajícího dohromady střípky své identity v postindustriální kolonii může zaujmout i vás, stačí jen, abyste uměli trochu anglicky a nebáli se investovat do hry trochu více času.

Criss Cross - Becher Edition

Tato hra vznikla jako soutěžní dílo loňské Becherovka Game a i když s karlovarským likérem příliš nesouvisí, nejenom pro mě se stala absolutním vítězem. Jedná se totiž o počítačovou verzi populární hry Scrabble, která odstraňuje všechny neduhy své deskové předchůdkyně: můžete si zahrát i když jste sami (proti počítači) a odpadá nudné a zdlouhavé počítání bodů a hledání slov ve slovníku.

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto je zkrátka klasika, kterou kdo nehrál, ten jako by nebyl. Strhující přeměna nicotného zloděje aut doprovázená nezbytnými přestřelkami a honičkami až na šéfa velké zločinecké bandy stojí i za přetrpění trochu většího objemu instalačního souboru (přes 300 MB), případně můžete využít služeb VypalCD.cz.

Moorhuhn X

Kdo by neznal sérii Moorhuhn, v českých zemích známou spíše pod "pseudonymem" Zastřel si svoji slepičku. Jako vždy toho nebylo moc vylepšeno změnilo se pouze prostředí, což ovšem ortodoxním lovcům nemusí vůbec vadit. Takže, lovu zdar!

Sven Zwo

I tentokráte se jedná o pokračování, které sice nepřináší oproti svému předchůdci žádná výrazná vylepšení, ovšem zábava je s nimi i tak výtečná. Možná si sami vzpomínáte na malého neposedného beránka Svena, jehož úkolem bylo během daného časového limitu obšťastnit všechny ovečky na hrací ploše a nenechat si přitom chytit bačou nebo jeho psem. Pokud se chcete dosyta nasmát, doporučuji tuto hru.

Tetanus on Drugs

Možná, že budete protestovat proti zařazení této hry do tak reprezentativního výběru, jako je tento, protože je to: a) jenom další předělávka Tetrisu a b) má naprosto otřesnou grafiku. Ano máte pravdu, ale fakt, že se hra snaží nasimulovat pocity po požití nějaké návykové látky a následném hraní této populární logické hry, což znamená různé kroucení a trhané pohyby obrazu a absolutně úchylnou hudbu, mě absolutně dostal.

Truck Dismout

Poslední hra přehledu nejlepších freewarových her loňského roku volně navazuje na Porrasturvat, takzvaný simulátor pádu ze schodů. Tentokrát se jedná o simulátor dopravních nehod, což v praxi znamená, že musíte skombinovat nákladní auto, chodce a nějaké překážky tak, abyste dosáhli co největšího poškození těla chodce. Morbidní, co říkáte?

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 49/2003: Had pro více hráčů

Dnešní díl je naplněn předělávkami klasických her s originálními vylepšeními - těšit se tak můžete na hada pro více hráčů anebo naopak na Pong pouze...

Hrej a neplať 50/2003: Mrkev zabiják

Letos se setkáváme už po padesáté, což je nemalý důvod k radosti, stejně tak jako dnešní tři hry zdarma - variace na GTA, mrkev jako Rambo a zajímavá japonská...

Hrej a neplať 51/2003: Vánoční speciál

I v dnešní sváteční den nepřijdete o svůj příděl her zdarma - ba dokonce naopak - jako dárek jich dnes dostanete pět, všechny s vánoční tématikou, s nimiž...

Výběr článků

Načítám