Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu výrazně klesla

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virtuální měna bitcoin v uplynulých týdnech prakticky neustále posilovala na rekordní hodnoty. Zlom však nastal v úterý, kdy se hodnota jedné mince propadla pod pomyslnou hranici 4000 dolarů, tedy v přepočtu 88 700 Kč. Upozornil na to list The Daily Telegraph.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

V posledních dvou týdnech bitcoin neustále posiloval. Ještě na konci minulého týdne se obchodoval za rekordních 4500 dolarů (99 809 Kč), v noci z pondělí na úterý však jeho hodnota výrazně klesla – a to na 3977 dolarů, tedy v přepočtu 88 200 Kč.

Analytici tak s napětím očekávají, jaký vývoj bude mít kurz v následujících dnech. Tedy zda bude hodnota virtuálních mincí i nadále klesat, nebo naopak opět stoupne.

V oběhu bude 21 miliónů mincí

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny a kurz často výrazně kolísá. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám