Hlavní obsah

Hacker v USA byl odsouzen k 20 letům vězení

Soud v americkém Bostonu poslal ve čtvrtek na 20 let do vězení hackera, který na internetu ukradl údaje z miliónů kreditních karet. Zároveň mu vyměřil pokutu 25 000 dolarů (475 000 korun). Je to jeden z nejvyšších trestu, jaké kdy byly v USA vyneseny za internetovou kriminalitu, napsal deník The Boston Globe.

Foto: Novinky

Článek

Obžaloba žádala pro osmadvacetiletého Alberta Gonzaleze nejvyšší možnou sazbu, tedy 25 let vězení, soud jí ale nakonec nevyhověl. Podle právníků je ale i tak vysoký trest potvrzením nového, tvrdšího přístupu americké justice proti zločinům na internetu.

Gonzalez u soudu přiznal, že se podílel na krádeži údajů o 130 miliónech kreditních karet z jednoho z největších amerických center pro zpracování elektronických plateb. Organizace předpokládá nové zabezpečení dat a odškodnění poškozených klientů ji bude stát zhruba 170 miliónů dolarů (3,2 miliardy korun).

Podle vyšetřovatelů zneužili Gonzalez a jeho společníci ukradené údaje k neoprávněným výběrům peněz z účtů majitelů kreditních karet. U samotného Gonzalese policie zabavila 1,5 miliónu dolarů (28 miliónů korun), které vybral z cizích účtů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám