Hlavní obsah

GPS, Glonass a další. Jak fungují navigační systémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína tento týden úspěšně vyslala na oběžnou dráhu poslední satelit pro svůj navigační systém Pej-tou, díky kterému se má země zbavit závislosti na USA. Navigační systémy existují v současnosti čtyři, neznámější je americký globální polohový systém (GPS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Galileo

Evropský globální satelitní systém. Agentura GSA, která Galileo provozuje, sídlí v Praze. Díky 30 satelitům ve vesmíru měl být podle provozovatele přesnější při určování polohy než americký konkurenční systém GPS.

V současnosti je na oběžné dráze 26 satelitů. Služby Galilea jsou od roku 2016 v takzvaném iniciačním (testovacím) provozu. Znamená to, že systém už je sice schopný poskytovat své služby, ale stále pokračuje jeho výstavba.

Glonass

Sovětský armádní systém Glonass, který je považován za ruskou odpověď na americký navigační systém GPS, byl vyvíjen od konce 70. let minulého století, svůj první satelit umístil na oběžné dráze v roce 1982 a formálně funguje od roku 1993. Družice ruské území plně pokryly v roce 2010 a o rok později, po dosažení plného provozního počtu 24 satelitů, systém začal fungovat celosvětově. Nyní je celý systém modernizován a část systému je přístupná i veřejnosti.

Navigace v mobilech bude daleko přesnější. Díky novým čipům

Hardware

GPS

Americký globální polohový systém (GPS) provozuje americké ministerstvo obrany. První z jeho družic byla vypuštěna už v roce 1978. Systém GPS byl budován pro civilní i vojenské účely, zpočátku ale sloužil hlavně pro strategické úkoly. Pro civilní účely byl plně uvolněn po roce 1983, kdy sovětská stíhačka v sovětském vzdušném prostoru sestřelila civilní letadlo společnosti Korean Air, přičemž všech 269 lidí na palubě zahynulo.

Americký prezident Ronald Reagan poté oznámil, že systém bude přístupný i nadále pro civilní užití a zadarmo. Kompletní sestava 24 družic byla umístěna na oběžnou dráhu k lednu 1994. Spojené státy nyní budují již třetí generaci GPS, jejíž první satelit byl vynesen na oběžnou dráhu v roce 2018. Podle Pentagonu by měl být údajně třikrát přesnější než dosavadní systémy a osmkrát odolnější proti rušení.

Pej-tou

Je čínský navigační systém, jehož poslední, 35. satelit, Čína umístila na oběžné dráze 23. června letošního roku. Program Pej-tou byl zahájen v 90. letech uplynulého století a měl být možností, jak by se čínská armáda mohla stát nezávislou na systému GPS. V roce 2000 systém pokryl území Číny, druhá verze byla dokončena v roce 2012 a pokryla oblast části Asie a Tichomoří. Nyní by měl systém pokrýt celou planetu.

Čína úspěšně vyslala poslední satelit navigačního systému Pej-tou

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Tramvaje v Praze budou využívat systém Galileo

Ve všech tramvajích pražského dopravního podniku (DPP) budou nově přijímače, které umožní přijímat signál z navigačních systémů Galileo, GPS, Glonass a BeiDou....

Výběr článků

Načítám