Hlavní obsah

Facebook sbíral od uživatelů informace o telefonních hovorech a SMS zprávách

Novinky, mif

Společnost Facebook se bez nadsázky ke svým uživatelům chovala jako Velký bratr. U jednotlivých uživatelských účtů si totiž uchovávala informace o telefonních hovorech a SMS zprávách, a to i ve chvíli, kdy je uživatelé ze svých telefonů smazali.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Paradoxně uživatelé to sami většinou dovolili. Data totiž sbírala mobilní aplikace Facebooku a té často lidé dovolil na svých smartphonech přístup ke kontaktům, historii hovorů a SMS zprávám.

Na tom by na první pohled patrně nebylo nic zvláštního, však podobná oprávnění požaduje celá řada dalších mobilních aplikací. Teprve po vypuknutí skandálu okolo zneužití profilů na zmiňované sociální síti britskou společností Cambridge Analytica se však ukázalo, jak s uživatelskými daty Facebook skutečně pracuje.

Smazání historie telefonu nepomohlo

Uživatelé, kteří si stáhli ve formátu zip všechny svoje údaje, což podnik nabízí od konce března, totiž v datech nalezli nejen své telefonní seznamy, ale také historii hovorů a texty SMS zpráv. A to i těch, které ze svých přístrojů již smazali. V profilu Facebooku totiž byla tato data uložená stále.

Facebook však jakoukoliv kritiku v souvislosti se šmírováním odmítá. „Jde o běžnou praxi, kdy se po prvním přihlášení načtou kontakty uživatele a pokud s tím daný člověk souhlasí, tak také další informace, jako jsou SMS zprávy a hovory. Všechna tato data jsou využívána pouze ke zjednodušenému přístupu ke kontaktům a k hledání nových přátel,“ zdůraznil mluvčí sociální sítě.

Podotkl také, že podobným způsobem se chovají také konkurenční aplikace některých dalších sociálních sítí. Konkrétní však nebyl.

Facebook šmíruje všechny zprávy

Sociální síť Facebook stíhá v poslední době jeden problém za druhým. Nejprve se ukázalo, že data prakticky všech uživatelů – tedy více než dvou miliard lidí – mohla být zneužita. Nyní šéf podniku Mark Zuckerberg přiznal, že Facebook šmíruje prakticky každou zprávu, kterou si lidé pošlou přes komunikační aplikaci Messenger. A navíc tvrdí, že to hodlá dělat dál.

Je jedno, co uživatelé posílali, zda šlo o obyčejný text, fotografii nebo video. Všechny odesílané zprávy – a to klidně i ty, které jsou intimního charakteru – monitoroval automatický systém Facebooku, přiznal Zuckerberg v rozhovoru pro server Vox.

Pokud podle něj systém shledal, že je v některé ze zpráv odeslaných uživatelem závadný obsah, nahlásil jej moderátorovi. Ten pak měl možnost zprávy klidně i na dálku vymazat, upřesnil Zuckerberg.

Vítězné tažení na Bílý dům

Facebook začal být ostře sledován v souvislosti s bezpečností uživatelských účtů v polovině března. Tehdy pracovníci britské společnosti Cambridge Analytica, kteří s touto sociální sítí spolupracovali, přiznali, že vysáli data ze zhruba 50 miliónů uživatelských účtů. Představitelé sociální sítě ale nakonec přiznali, že jich bylo až 87 miliónů. [celá zpráva]

Cambridge Analytica využila data při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta. Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování.

Ve čtvrtek Facebook oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou. Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla ve středu zablokována. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám