Hlavní obsah

Facebook prohrál u německého soudu spor o používání pseudonymů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karslruhe

Americká společnost Facebook - nyní Meta Platforms - prohrála u německého soudu spor o používání pseudonymů na své sociální síti. Soudní rozhodnutí se ale vztahuje pouze na ty uživatele, kteří jsou ke službě už dlouho přihlášeni. Vyplývá to z rozsudku Spolkového soudního dvora (BGH).

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Facebook v roce 2018 pozastavil účty muže a ženy, protože jejich vymyšlená jména porušovala jeho uživatelské podmínky. Firma se jich předtím zeptala, zda pod těmito jmény vystupují i ve svém skutečném životě, oni řekli že ne, ale jméno si změnit odmítli. Soud nyní rozhodl, že firma na zablokování neměla právo, a změnil tak výrok nižšího soudu v Mnichově.

Rozhodnutí BGH se ale nevztahuje na novější případy, protože se mezitím změnil zákon. Soud se řídil starším německým zákonem o telemédiích, který ukládá poskytovatelům povinnost umožnit využívání jejich služeb „anonymně nebo pod pseudonymem, pokud je to technicky možné a rozumné”.

Facebook musí omezit shromažďování dat uživatelů, rozhodl německý soud

Internet a PC

Od května 2018 ale v Evropské unii platí nový zákon o ochraně údajů, který je německému právu nadřazen. A ten takové ustanovení výslovně neobsahuje, uvedla agentura DPA.

Aktuální podmínky používání Facebooku mimo jiné uvádějí, že uživatelé by měli používat stejné jméno, jaké mají v běžném životě. Toto pravidlo má omezit projevy nenávisti a šikanu, napsal týdeník Die Zeit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám