Hlavní obsah

DVB-T vysílání definitivně končí. Česko již pokrývá druhá generace

Novinky, Ondřej Husák

Ve středu dojde k vypnutí první generace pozemního digitálního vysílání z vysílače Valašské Klobouky – Ploštiny. To bude poslední hřebíček do rakve standardu DVB-T. Místo něj mohou lidé využívat zadarmo druhou digitální generaci DVB-T2, která je k dispozici napříč celým Českem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

České Radiokomunikace, které mají přechod v tuzemsku na starosti, měly původně dokončit přechod na nový standard ještě před letními prázdninami. Kvůli šíření koronaviru byl však harmonogram upraven a lidé dostali více času se na přechod připravit.

Lepší pokrytí, více programů

Už nyní dosahuje DVB-T2 lepšího pokrytí než starší standard DVB-T. To jinými slovy znamená, že přijímat bezplatné televizní vysílání může daleko více Čechů. A to i v místech, kde to dříve možné nebylo.

Důvodů pro přechod na DVB-T2 je nicméně daleko více, kromě vyšší obrazové kvality je to například i příchod vysokorychlostního mobilního internetu.

Češi si od DVB-T2 slibují především lepší obrazovou kvalitu

Internet a PC

Bezdrátová pásma totiž nejsou nafukovací a Český telekomunikační úřad jasně určuje, kdo smí v konkrétním frekvenčním pásmu operovat a co může dělat. Jak jsme již naznačili v řádcích výše, přechod na druhou generaci dovolí uvolnit důležitá pásma pro vysokorychlostní mobilní internet. Tuzemští operátoři tak budou moci vystavět nové sítě, které zajistí vyšší přenosové rychlosti pro naše mobilní miláčky.

O oblíbené programy přitom lidé rozhodně nepřijdou, právě naopak. Standard DVB-T2 je totiž navržen tak, aby zvládl přenášet více informací v menším množství dat. Zjednodušeně řečeno se tak do frekvenčního rozsahu televizního vysílání vejde více programů, a to často i v lepší obrazové kvalitě. Standard DVB-T2 tedy bez nadsázky představuje budoucnost, a právě proto se k němu uchyluje nejen Česká republika, ale také postupně většina evropských zemí.

Díky nižší datové náročnosti je v sítích DVB-T2 k dispozici více televizních programů.

Přechod se netýká každého

Je nicméně důležité zdůraznit, že přechod se netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však přechod řešit budou muset. Je nutné tedy mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat. Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265) je tedy vhodné před nákupem ověřit, je pro provoz v Česku nezbytný.

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání. Alternativou může být kabelová televize, satelitní služby či IPTV, tedy příjem televizního signálu prostřednictvím internetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám