Hlavní obsah

Dohoda EU s USA o ochraně dat občanů Unie je nedostačující, rozhodl soud

Lucemburk/Brusel

Soudní dvůr Evropské unie ve čtvrtek označil za neplatné rozhodnutí Evropské komise, které umožňuje firmám předávat osobní data uživatelů do USA z komerčních důvodů. Podle soudu tzv. ochranný štít EU-USA (Protection shield) nezajišťuje dostatečnou ochranu těchto dat.

Foto: Profimedia.cz

Soudní dvůr EU v Lucemburku

Článek

Soud označil štít EU-USA za neplatný. Podle soudu je nutné zajistit stejnou ochranu soukromých údajů a dat mimo EU jako v EU.

Naopak podmínky starší dohody o předávání osobních dat do mimounijních zemí podle ujednání Standard Contractual Clauses jsou podle soudu v pořádku.

Soud se soustředil na jádro případu, tedy na dohody mezi společnostmi, které umožňují posílat osobní data do zemí mimo EU. Zaměřil se na to, zda tyto dohody chrání právo jednotlivce na soukromí.

Facebook, WhatsApp a Telegram nedají údaje uživatelů v Hongkongu

Bezpečnost

Soud reagoval na podnět rakouského aktivisty Maxe Schremse, podle něhož společnost Facebook nerespektovala pravidla ochrany citlivých dat. Schrems se obrátil na irského komisaře pro ochranu dat, který má na starosti data Facebooku, a irský Nejvyšší soud předal případ evropskému soudu. Schrems se obrátil na soud už kvůli předchozí dohodě Safe Harbour, která byla poté jako nedostačující také zrušena.

Verdikt soudu může mít velký dopad na to, jak technologické firmy, zejména Facebook, zacházejí s daty občanů. Právě Facebook posílal data o evropských uživatelích do svých datových středisek v USA. Ve Spojených státech jsou však technologické firmy povinné poskytnout úřadům a sledovacím službám přístup k uživatelským datům.

Facebook musí omezit shromažďování dat uživatelů, rozhodl německý soud

Internet a PC

Otázku ochrany dat spustila kauza Edwarda Snowdena, který upozornil na masové sledování dat v USA.

Předávání dat podle staršího ujednání Standard Contractual Clauses je podle soudu v pořádku. Používají je mnohé firmy, aby posílaly data do zemí, kde neplatí ochrana dat podle evropského zákona GDPR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám