Hlavní obsah

Dezinformační i podvodné weby. Za dva dny přibylo v Česku 169 zablokovaných domén

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během uplynulých dvou dnů bylo v Česku zablokováno dalších 169 domén, celkově se tak seznam zablokovaných stránek rozrostl na více než 900. Jsou na něm dezinformační i podvodné weby. Vyplývá to z informací sdružení CZ.NIC, které je správcem českých domén s koncovkou .CZ.

Foto: repro CZ.NIC

Seznam zablokovaných domén v Česku. Stav k 23.4.2022.

Článek

Právě sdružení CZ.NIC začalo tento týden ve čtvrtek zveřejňovat seznam zablokovaných domén.

Webové stránky se na něj můžou dostat, pokud jsou u nich vyplněny nesprávné údaje o držiteli jména domény, k zablokování může dojít ale také z rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení nebo soudu či na základě článku 17 pravidel registrace jmen domén, což je i případ dezinformačních webů.

Ve čtvrtek, kdy byl seznam zveřejněn poprvé na internetu, čítal přesně 760 zablokovaných domén. V sobotu se však rozrostl už na 929 záznamů, za pouhé dva dny tak bylo zablokováno dalších 169 českých domén. Seznam je aktualizován pravidelně každou hodinu.

Aeronet a stovky dalších. Sdružení zveřejnilo seznam zablokovaných českých domén

Internet a PC

„Smyslem zveřejnění tohoto seznamu je zvýšit transparentnost vyřazování jmen domén z DNS. Soupis z různých důvodů nevyhovujících domén bude pravidelně aktualizován a zájemci v něm vedle těchto záznamů najdou také důvody, proč k blokaci došlo,“ uvedl již dříve Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

V seznamu je možné dohledat i řadu dezinformačních webů, které byly zakázány na základě článku 17 pravidel registrace jmen domén. Jde například o domény Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Foto: repro CZ.NIC

Ve čtvrtek ukazovalo počítadlo zablokovaných domén 760 záznamů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám