Hlavní obsah

Datovou schránku pro komunikaci se státem má v Česku přes půl milionu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Datovou schránku pro elektronickou komunikaci se státem si v Česku zřídilo již přes půl milionu lidí. Informovala o tom Klára Dlubalová z ministerstva vnitra. Připomněla, že od nového roku se rozšíří skupina subjektů, kterým budou zřízeny datové schránky automaticky ze zákona.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mám radost, že jsme v tomto případě pokořili hranici půl milionu uživatelů. Je to důkaz toho, že lidé datovkám přichází na chuť a využívají je pro komunikaci ať už s úřady, nebo třeba s podnikateli a firmami,” uvedl v tiskové zprávě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V současnosti jsou datové schránky povinné jen pro úřady a podnikatele. Od příštího roku začne automatické zavádění datových schránek pro občany po použití jejich elektronické identity, tedy po prvním přihlášení ke kterékoli digitální službě státu prostředkem pro elektronickou identifikaci. Přihlásit se lidé mohou prostřednictvím mobilního klíče eGovernmentu, eObčanky nebo bankovní identity.

Dva miliony osob dostanou povinně datovou schránku, zabránit tomu nelze

Domácí

„Pokud ale občan nebude chtít datovou schránku využívat, bude si ji moci na základě žádosti deaktivovat,” doplnila Dlubalová.

Datové schránky fungují jako informační systém 12 let. Prostřednictvím datové schránky lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám