Hlavní obsah

Dva miliony osob dostanou povinně datovou schránku, zabránit tomu nelze

Stát chystá od ledna příštího roku smršť datových schránek. Ze zákona ji totiž povinně vytvoří asi 2,1 milionu osob – všem právnickým subjektům a živnostníkům.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Datové schránky

Ilustrační foto

Článek

Některé podnikatele či menší zájmové spolky tak může čekat nemilé překvapení.

Nově s nimi totiž začne státní správa komunikovat elektronicky, ať už chtějí, nebo ne. A to, že si písemnosti nepřečtou, jako omluva stačit nebude. Někteří se proto začínají chystat s předstihem.

„Držitelé datových schránek by měli přistupovat k obsluze datové schránky s maximální obezřetností. Tedy mít kontrolu nad jejím obsahem a nebrat ji na lehkou váhu jako e-mail, pravidelně se do ní přihlašovat a nastavit si např. avízo dodaných zpráv na e-mail či telefon,“ radí ředitel odboru eGovernmentu na ministerstvu vnitra Roman Vrba.

Počet datových schránek stoupl od začátku pandemie o 400 000

Internet a PC

Zřízení a zpřístupnění datové schránky s sebou nese pro ty, jichž se dotkne, řadu povinností. Třeba daně se už nebudou řešit jinak než elektronicky, žádné písemnosti na poště.

Vyloučeno však není, že na začátku bude ministerstvo financí benevolentnější.

„Povinnost činit podání datovou schránkou se samozřejmě může týkat kromě daňových přiznání i podání vůči jiným úřadům. Např. podávání žádostí o dotace, podpory, různých hlášení nebo třeba odvodů,“ řekl Právu Vrba. Záleží, jak to má instituce nastavené.

Vytvoření schránky se nedá zabránit. Schránka se dotčeným osobám zpřístupní 15. den od doručení přístupových údajů. I bez aktivního přičinění zmíněného okruhu právnických i fyzických osob. Podobný princip funguje i na čtení písemností. Na přečtení zprávy je vyhrazeno deset dnů, poté se dokument považuje za doručený.

Elektronické podání daňového přiznání nefunguje

Ekonomika

Rozsáhlou změnu legislativy přijala minulá vláda s jasnou vizí – modernizace a méně běhání po úřadech. Jako výhodu vyzdvihuje ministerstvo vnitra to, že doručování písemností je rychlejší, dostupné odkudkoliv a na rozdíl od doporučených dopisů je doručení orgánům veřejné moci zdarma.

Menší organizace to ale příliš nedocení. „I když jsem pro pokrok i digitalizaci, pro nás jako malý spolek to nemá logiku. Naše komunikace s úřady se rovná nule. Jedinou písemnou komunikaci jsem zažil až teď, když nám zemřel předchozí předseda a je nutné učinit kroky k doplnění statutárních zástupců pro rejstříkový soud,“ řekl Právu Radek Čech, předseda Klubu kaktusářů Astrophytum Brno.

„Nechápu, k čemu nám datová schránka bude a proč bych si měl zřizovat software na hlídání eventuálních zpráv nebo se do datové schránky pravidelně dívat, abych náhodou neopomenul reagovat,“ dodal za kaktusáře s tím, že jejich činnost je veskrze zájmová a dobrovolná.

Loni si založilo živnost nejvíce lidí za devět let

Ekonomika

Spolky i SVJ

Dosud musely komunikovat online povinně jen orgány veřejné moci, advokáti, insolvenční správci nebo třeba ti, kteří figurují v obchodním rejstříku. V období od 1. ledna 2023 do konce března téhož roku vytvoří postupně stát schránku všem právnickým osobám.

Fakticky jde o všechny v registru osob. Nejen o spolky, ale třeba i nadace, obecně prospěšné společnosti, družstva, honební společenstva nebo třeba společenství vlastníků jednotek, jichž jsou statisíce. Výčet zahrnuje zhruba sedm desítek typů různých subjektů.

Třetina firem čeká letos lepší tržby

Ekonomika

Předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil upozornil, že zřízení schránky sice bude zdarma, správa dat a jejich delší archivace ale něco stojí. Větší obavy má však z toho, že někteří dlouholetí členové výboru na funkci raději rezignují.

„Problémy očekáváme spíše u těch SVJ, která si správu zajišťují sama, zejména pak u těch SVJ, kde jsou ve výborech lidé dříve narození a práce s datovými schránkami pro ně může být komplikací,“ podotkl. Velká družstva podle něj už upravují své informační systémy, které by nasmlouvaným SVJ nabídl.

Anketa

Máte zkušenosti s používáním datové schránky?
Ano
37,7 %
Ne
62,3 %
Celkem hlasovalo 18608 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám