Hlavní obsah

ČRa otestují digitální rozhlasové vysílání z analogových vysílačů

– Praha

České Radiokomunikace (ČRa) ve spolupráci s Českým rozhlasem spustí v jižních Čechách experimentální digitální rozhlasové vysílání na středních vlnách. Bude sloužit pro ověření možnosti využití stávajících analogových vysílačů pro digitální vysílání. Pilotní vysílání začne v nejbližších dnech ze středovlnného vysílače v Českých Budějovicích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Testovací vysílání ve standardu DRM bude ověřovat také nastavení parametrů, pokrytí ve dne a v noci, využitelné kapacity sítě nebo odolnost proti rušení. DRM Radiokomunikace testovaly již v roce 2003. V současnosti pro digitální vysílání využívají standard DAB+, kterým pro Český rozhlas pokryly přes 95 procent Česka.

DRM, tedy Digital Radio Mondiale, je standard, který vznikl jako digitální náhrada analogového rozhlasového vysílání na dlouhých, středních a krátkých vlnách. Jeho výhodou je pokrytí většího území z jediného vysílače než při analogovém vysílání, a s tím související vyšší energetická efektivita. Nevyžaduje také žádné nové kmitočty, digitalizují se stávající kmitočty, na kterých bylo provozováno analogové vysílání.

ČTÚ chystá tendr na licence pro provoz komerčních digitálních rádií

Internet a PC

Český rozhlas ukončil analogové vysílání na dlouhých a středních vlnách ke konci loňského roku.

Vysílač v Českých Budějovicích umožňuje přestavbu na digitální vysílání. Prostřednictvím digitálního vysílání v DRM standardu bude vysílat rozhlasovou stanici ČRo Radiožurnál.

České Radiokomunikace se vedle provozování vlastní sítě televizních a rozhlasových vysílačů zaměřují na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozují také vlastní datová centra a optickou páteřní síť.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám