Hlavní obsah

Čína zveřejnila návrhy zakazující nekalou konkurenci v internetovém sektoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský regulátor zveřejnil rozsáhlý soubor návrhu předpisů pro internetový sektor, který zakazuje nepoctivou konkurenci a omezuje používání uživatelských dat. Návrh je nejnovějším krokem čínské vlády v zásahu proti mocným technologickým společnostem v zemi, píše agentura Reuters.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čína upevňuje svůj vliv na internetové platformy s odkazem na riziko zneužívání tržní síly k potlačování konkurence, zneužívání informací o spotřebitelích a porušování práv spotřebitelů. V posledních měsících udělila vysoké pokuty některým společnostem, jako internetovému obchodu Alibaba Group a sociální síti Tencent Holdings.

Internetoví operátoři nesmí provádět nebo napomáhat nekalé soutěži na internetu, narušovat konkurenci na trhu a ovlivňovat spravedlivé transakce na trhu, uvedl státní úřad pro regulaci trhu SAMR v návrhu zveřejněném na jeho internetových stránkách.

Změní se herní svět? Gamingovou velmocí se stává Čína

Hry a herní systémy

Regulátor upřesnil, že internetové firmy by neměly používat data nebo algoritmy k získávání informací o provozu nebo k ovlivňování rozhodnutí uživatelů. Nesmějí také používat technické prostředky k nezákonnému získávání nebo využívání dat jiných operátorů.

Firmám bude také zakázáno vymýšlet nebo šířit zavádějící informace poškozující pověst konkurentů a budou muset zastavit marketingové praktiky jako falešné recenze a kupony, nebo tzv. červené obálky používané k nalákání pozitivního hodnocení.

Praktiky používané elektronickými obchodníky

Návrh pravidel také uvažuje o zákazu praktiky často používané elektronickými obchodníky, která brání prodejcům, aby své zboží nabízeli i na konkurenčních platformách.

K pravidlům se nyní může až do 15. září vyjádřit veřejnost. Akcie internetových společností obchodovaných na burze v Hongkongu v reakci na oznámení klesly.

SAMR již uvalil různá omezení a tresty pro technologické giganty s cílem omezit jejich monopolní chování. V dubnu, po měsících vyšetřování, dostala firma Alibaba rekordní pokutu 2,5 miliardy USD za nekalou hospodářskou soutěž. V červenci nařídil regulátor firmě Tencent ukončit exkluzivní licence u některých skladeb nabízených její streamovací službou a také zablokoval fúzi mezi dvěma společnostmi nabízejícími streamování her.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám