Hlavní obsah

Tencent koupí britského vývojáře videoher Sumo za 27,6 miliardy korun

Peking

Čínská společnost Tencent koupí britského vývojáře videoher Sumo za 1,27 miliardy USD (27,6 miliardy Kč). Tencent tak rozšíří své portfolio videoher, které se umísťují na předních místech žebříčků oblíbenosti, a posílí celosvětově svoji pozici.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Logo společnosti Tencent (ilustrační foto)

Článek

Sumo se zaměřuje na závodní a kulečníkové hry. Podle dohody získají akcionáři firmy Sumo za jednu svoji akcii 5,13 libry (153 Kč) v hotovosti, což ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií představuje zisk 43 procent.

Dohoda přichází jen několik dní poté, co se čínský regulátor rozhodl zablokovat plány Tencentu na sloučení stránek pro streamování videoher Huya a DouYou kvůli obavám z monopolního postavení na trhu.

Zájem o videohry roste, čínský Tencent může slavit

Hry a herní systémy

Mezi klienty a partnery firmy Sumo patří Xbox, Amazon Game Studios, Apple, Google a BBC. Firma vstoupila na akciový trh v roce 2017, cena za akcii činila jednu libru. Od té doby její hodnota prudce vzrostla. Má 14 studií v pěti zemích a vydala videohry jako Hotshot Racing, Sackboy: A Big Adventure a WST Snooker. Tencent je již nyní druhým největším akcionářem firmy s podílem 8,75 procenta.

Tencent je druhou největší videoherní skupinou na trhu po Sony. Má podíly ve společnostech, které vyvinuly hry Fortnite a League of Legends.

Akvizice je již druhou velkou transakcí týkající se britské videoherní společnosti za poslední rok a to po dohodě amerického výrobce videoher Electronic Arts o koupi britské Codemasters, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám