Hlavní obsah

Padaly milionové pokuty. Čínský antimonopolní úřad trestal internetové giganty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský antimonopolní úřad udělil 22 pokut, každou za 500 000 jüanů (1,7 milionu Kč), předním internetovým gigantům, včetně firem Alibaba a Tencent. Pokutami chce zpřísnit kontrolu nad rychle se rozvíjejícím odvětvím, uvedla agentura AP.

Foto: Aly Song, Reuters

Logo společnosti Tencent (ilustrační foto)

Článek

Pokuty udělil úřad za různá jednání, včetně získání podílu pokutovaných firem v jiných společnostech, které by mohly zvýšit jejich tržní sílu. Mezi pokutovanými je šest společností vlastněných skupinou Alibaba Group, pět ve vlastnictví Tencent Holding a dvě vlastněné maloobchodní firmou Suning.com.

Představitelé Číny se obávají dominantního postavení největších internetových firem, které expandují do financí, zdravotních služeb a dalších citlivých oblastí. Vládní komunistická strana tvrdí, že prosazovaní pravidel proti monopolnímu postavení, zvláště v oblasti technologií, je její prioritou pro letošní rok.

Čínský regulátor zakázal nabízet aplikaci Didi, argumentuje ochranou údajů

Software

Letos v dubnu čínský státní úřad pro regulaci trhu udělil internetovému prodejci Alibaba rekordní pokutu 18,3 miliardy jüanů za zneužívání dominantního postavení na trhu a porušování protimonopolních pravidel. Další společnosti byly pokutovány nebo pokárány za porušování pravidel hospodářské soutěže, ochrany osobních údajů, cenzury a dalších pravidel.

V neděli čínský úřad obvinil alternativní taxislužbu Didi Global, že závažným způsobem porušuje pravidla shromažďování a používání osobních údajů, a nařídil jí tato pravidla přepracovat. Firma Didi minulý týden nabídla akcie na americké akciové burze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám