Hlavní obsah

Česko už nepatří mezi elitu. Vypadlo ze žebříčku zemí s nejrychlejším internetem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Akamai sestavuje pravidelně žebříček zemí, ve kterých je nejvyšší průměrná rychlost internetových přípojek. Česká republika, která alespoň v tomto ohledu patřila v minulých letech ještě mezi elitu, však z první desítky vypadla úplně. Vyplývá to z aktuální zprávy State of the Internet.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Ještě v roce 2014 se Češi mohli chlubit tím, že mají jednu z nejvyšších průměrných rychlostí internetového připojení napříč republikou. Tehdy jim v mezinárodním žebříčku patřilo díky rychlosti 11,4 Mb/s šesté místo. [celá zpráva]

Přestože podle měření společnosti Akamai rychlost připojení v tuzemsku rok od roku stoupala, v zahraničí se dostupnost vysokorychlostního internetu zvyšovala ještě rychleji. V roce 2015 tak Česko i přes průměrnou rychlost 14,5 Mb/s kleslo v žebříku až na desátou příčku.

Aktuální zpráva State of the Internet, která pojednává o situaci v tuzemsku za poslední čtvrtletí loňského roku, však již naši republiku nezmiňuje vůbec – alespoň v žebříčku deseti nejlepších. A to i přesto, že se podle měření průměrná rychlost připojení zlepšila v tuzemsku na 17,3 Mb/s.

Na zahraničí to však stále nestačí. Aktuální prvenství patří Jižní Koreji s průměrnou rychlostí 26,1 Mb/s. Druhé místo pak Norsku (23,6 Mb/s) a třetí Švédsku (22,8 Mb/s). Žebříček deseti zemí s nejvyšší průměrnou rychlostí připojení si můžete prohlédnout v tabulce níže:

Země s nejvyšší průměrnou rychlostí internetového připojení
PořadíZeměRychlost ve Q4/2016
1.Jižní Korea26,1
2.Norsko23,6
3.Švédsko22,8
4.Hongkong21,9
5.Švýcarsko21,2
6.Dánsko20,7
7.Finsko20,6
8.Singapur20,2
9.Japonsko19,6
10.Nizozemsko17,6
Zdroj: Akamai

Jak jsou na tom s připojením Češi?

Vlastní měření průměrné internetové rychlosti uskutečnila v loňském roce také společnost Seznam.cz. Získaná data nicméně ukázala, že jsou na tom Češi ještě daleko bídněji, než ukazuje měření společnosti Akamai.

Drtivá většina Čechů (84 %) se totiž připojuje rychlostí nižší než 10 Mb/s. Vládní strategie Digitální Česko přitom pro rok 2013 počítala s tím, že už před třemi lety měli mít obyvatelé měst rychlost alespoň zmiňovaných 10 Mb/s.

Alarmující na tom je i to, že naměřené hodnoty představují dokonce horší výsledek než v předloňském březnu, kdy společnost Seznam.cz zveřejnila první výsledky svého měření. Tehdy totiž rychlost nižší než 10 Mb/s mělo pouze 80 % lidí.

Loňské měření také ukázalo, že rychlejší připojení je výsadou jen hrstky lidí. Například linku o kapacitě 10 až 30 Mb/s využívá jen něco málo přes 14 % uživatelů. [celá zpráva]

Foto: Seznam.cz

Mapy rychlosti internetu v ČR

Anketa

Jste spokojení s rychlostí svého internetového připojení?
Ano, je velmi rychlé.
13,7 %
Jste spokojení s rychlostí svého internetového připojení?
10,8 %
Rozhodně ne.
75,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 564 čtenářů.

Měření společnosti Akamai

Zpráva State of the Internet hodnotí dostupnost vysokorychlostního internetu pro širokou veřejnost. Z naměřených údajů o rychlosti připojení v každém státě vytvoří průměr, podle kterého pak zhodnocuje možnosti připojení v dané zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám