Hlavní obsah

Češi v lednu zobchodovali kryptoměny za 400 milionů korun

Praha

Češi letos v lednu zobchodovali kryptoměny za zhruba 400 milionů korun, což je meziročně o 100 milionů korun méně. Proti předchozímu měsíci to znamená nárůst o zhruba 100 milionů korun. Většinu obchodů tvořily kryptoměny bitcoin a ethereum. Vyplývá to z údajů největšího tuzemského obchodníka Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Zájem o kryptoměny neopadá, ale kvůli nižšímu kurzu se snížil celkový objem obchodů. I přes zvyšování úrokových sazeb zůstávají kryptoměny zajímavým způsobem zhodnocení volných prostředků, především v dlouhodobějším horizontu,“ řekl zakladatel směnárny Bit.plus Martin Stránský.

Cena bitcoinu se na začátku letošního roku propadla ze zhruba 48 000 USD, tedy asi 1,02 milionu Kč, po nepříznivých zprávách z americké centrální banky Fed a po nepokojích v Kazachstánu až ke 34 000 USD, což je asi 720 000 korun. V současnosti se pohybuje okolo 43 900 USD (910 000 Kč) a čeká na výraznější impulz.

Bitcoin výrazně posiluje. A celý trh kryptoměn s ním

Internet a PC

V dalších měsících analytici čekají posun kurzu bitcoinu k hranici 50 000 USD, což odpovídá asi 1,06 milionu korun. Záležet bude mimo jiné na krocích Fedu a vývoji inflace. Vliv může mít i vývoj v Salvadoru, který byl opakovaně Mezinárodním měnovým fondem vyzván, aby upustil od bitcoinu jako oficiálního platidla.

V pětici největších kryptoměn v žebříčku sestavovaném serverem CoinDesk na základě tržní kapitalizace po bitcoinu a ethereu následují tether, XRP a solana.

Bitcoin vládne neohroženě trhu s kryptoměnami, zvýšil podíl na 42 procent

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

USA zabavily bitcoiny za desítky miliard

Americké ministerstvo spravedlnosti zabavilo bitcoiny v hodnotě asi 3,6 miliardy dolarů (přes 76,5 miliardy korun) při vyšetřování spojeném se skoro šest let...

Výběr článků

Načítám