Hlavní obsah

Britský úřad ICO dokončil prohlídku kanceláří Cambridge Analytica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vyšetřovatelé britského úřadu pro ochranu osobních údajů (ICO) dokončili prohlídku kanceláří poradenské společnosti Cambridge Analytica. Analytická společnost je obviněna z neoprávněného získání dat 50 miliónů uživatelů Facebooku a jejich využití pro účely politického marketingu. Nyní budou vyšetřovatelé hodnotit získané informace, pak rozhodnou o dalším postupu, uvedl mluvčí ICO.

Foto: Yui Mok, ČTK/AP

Vyšetřovatelé britského úřadu pro ochranu osobních údajů (ICO)

Článek

V pátek pozdě večer, po rozhodnutí soudu, vstoupilo do centrály Cambridge Analytica zhruba 20 úředníků s označením, že patří k ICO. Prohlídka kanceláří skončila už v sobotu, uvedla agentura Reuters.

Vyšetřování ICO se podle Sky News zabývá nabytím a využitím dat ze strany Cambridge Analytica, její mateřské organizace SCL Group a profesora cambridgeské univerzity Aleksandra Kogana, jehož aplikace umožnila Cambridge Analytica přístup k desítkám miliónů profilů na Facebooku.

Kauzou kolem neoprávněného sběru dat se v Británii zabývá také parlament, jehož výbor pověřený problematikou falešných zpráv tento týden požádal o vysvětlení zakladatele a šéfa společnosti Facebook Marka Zuckerberga.

Účast na volbách po celém světě

Minulý týden se ukázalo, že zhruba 50 miliónů účtů na Facebooku bylo zneužito právě touto britskou společností při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však snahou firmy bylo ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Oficiálně podnik na svých stránkách pouze uvedl, že poskytl volebnímu štábu Donalda Trumpa poradenské služby, „které mu pomohly vyhrát souboj o Bílý dům“.

Podle nahrávek pořízených britskou stanicí Channel 4 se společnost Cambridge Analytica tajně účastnila volebních kampaní po celém světě, mimo jiné i v České republice. Šéf firmy Alexander Nix na záznamech pořízených skrytou kamerou řekl, že mateřská společnost Strategic Communication Laboratories pracovala na více než 200 volbách včetně Česka, Nigérie, Keni, Indie nebo Argentiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám