Hlavní obsah

Facebook nekompromisně blokoval účty za fotku Churchilla se zbraní

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britský válečný premiér Winston Churchill budí emoce i 55 let po své smrti. Demonstranti odsuzující rasismus ničí jeho sochy v tuzemsku i zahraničí. Velké nepříjemnosti ale mohla fotka někdejšího britského politika způsobit i na Facebooku, kde kvůli ní padaly nekompromisní tresty. Největší sociální síť na světě ale nakonec couvla.

Foto: Public domain / War Office official photographer, Horton

Historický snímek Churilla, kvůli kterému Facebook blokuje účty.

Článek

Sochy Churchilla jsou ničeny v souvislosti s celosvětovými protesty proti rasové nesnášenlivosti, které spustila smrt černocha George Floyda v Minneapolisu. Floyd zemřel po policejním zásahu, kdy na něm devět minut klečel policista bílé pleti, i když si muž stěžoval, že nemůže dýchat.

Demonstranti často označují Churchilla (1874–1965) za rasistu, a to v souvislosti s hladomorem v Bengálsku v roce 1943, během něhož zemřelo několik milionů lidí. Vášně, které se zdvihly po smrti Floyda, vedly na celém světě k strhávání soch různých státníků či vojevůdců.

Churchill, Kolumbus. Sochy historických postav jsou terči demonstrantů, na které se chystá ultrapravice

Evropa

Řada lidí poukazuje na to, že ničit sochy a pamětníky historických postav je přinejmenším nevhodné. Někteří z nich si začali na protest přidávat jako profilovou fotku na sociálních sítí právě historický snímek Churchilla.

U Facebooku ale narazili, jak se na vlastní kůži přesvědčil o víkendu majitel komunikační agentury C Tomáš Jirsa. Toho administrátoři za zveřejnění snímku na jeho profilovce „odměnili“ 30denní blokací příspěvků.

„Nevěřil jsem @AnarcholiberaL, že ho mohl Facebook zablokovat za Churchillovu historickou fotku, tak jsem si ji dal na profilovku, jako vtipný protest proti strhávání jeho soch,“ uvedl Jirsa s tím, že trest od Facebooku přišel záhy.

„Tento příspěvek porušuje naše zásady týkající se nebezpečných jednotlivců a organizací, a proto ho nikdo jiný nevidí,“ stojí v oficiálním vyjádření správců největší sociální sítě na světě.

Znesvěcování soch? Nikdo není bez hříchu. Které sochy jsou v Česku na ráně?

Historie

Podobně skončili i další lidé, kteří si totožnou fotografii zkusili nahrát na svůj Facebook – a je jedno, zda jako profilovou fotografii, nebo jako soukromý snímek pouze pro své přátele.

Někteří uživatelé poukazují na to, že blokace může souviset se zbraní, kterou někdejší britský politik drží v ruce. V profilových snímcích na Facebooku nicméně nejsou zbraně nijak výjimečné a lze je dohledat i u celé řady dalších profilů.

Facebook se sice k blokacím oficiálně nevyjádřil, nicméně po medializaci celého případu couvl. Původní 30denní blokace, která byla udělena v neděli, už v pondělí neplatila. Během dopoledne se tak lidem na účtech začaly fotografie Churchilla se zbraní v ruce opět zobrazovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám