Hlavní obsah

Bitcoin tlačí dolů strašák jménem Evergrande

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je důvodem propadu kurzu bitcoinu v posledních dnech? Podle analytika a odborníka na kryptoměny Martina Kysely za to může především strašák jménem Evergrande. Nejistá situace okolo této zadlužené čínské realitní společnosti se přelévá také do světa kryptoměn.

Článek

„Aktuální situace na světových trzích je hnána především strachem z pádu developerského giganta Evergrande. Tento strach se postupně přelévá z centralizovaných trhů i do kryptoměn. V uplynulých dnech jsme proto byli svědky významných propadů, kdy se bitcoin krátkodobě podíval i pod hladinu 40 000 dolarů,“ prohlásil Martin Kysela, analytik portálu Trhy.cz a odborník na kryptoměny.

Bitcoin ještě v sobotu atakoval padesátitisícovou hranici, když se jedna virtuální mince obchodovala za 48 593 dolarů (1 052 720 Kč). Během neděle a začátku nového pracovního týdne ale postupně hodnota citelně klesala.

Dostaneme se z toho, věří šéf hroutícího se čínského gigantu Evergrande

Ekonomika

V noci z úterý na středu se tak v jeden moment nejznámější kryptoměna nabízela za 39 612 dolarů (858 150 Kč).

Následně ale hodnota vzrostla – virtuální mince se v úterý krátce po poledni obchodovaly za 42 375 dolarů (917 610 Kč), ani to se ale zdaleka nepřibližuje sobotní hodnotě.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden.

Úroky zaplatíme, slíbila společnost Evergrande

Opětovný růst patrně způsobilo oznámení hlavní divize zadlužené čínské realitní společnosti Evergrande. Ta slíbila, že včas uhradí úroky z domácích dluhopisů splatné ve čtvrtek, jejichž výše činí 232 milionů jüanů (777 milionů korun).

Zmírnila tak obavy finančních trhů z kolapsu firmy, který by mohl mít negativní dopady na globální finanční systém, uvedla agentura Reuters.

Úroky splatné ve čtvrtek uhradíme, slíbila zadlužená čínská firma Evergrande

Ekonomika

Kysela se nicméně domnívá, že Čína by stejně nenechala tuto realitní společnost padnout: „S ohledem na předchozí zkušenosti lze důvodně předpokládat, že ta nenechá Evergrande padnout a poskytne jí štědrou injekci.“

„Zájem o kryptoměny ze strany retailu přitom i nadále roste. Očekávám proto spíše pozitivní trend, a podaří-li se dosáhnout stabilizace společnosti Evergrande, je velmi pravděpodobné, že se ještě před koncem roku podíváme na kryptoměnových trzích k novým vrcholům,“ doplnil odborník na kryptoměny.

Kurz bitcoinu klesl o tisíce dolarů. Ztrácí také ethereum

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám