Hlavní obsah

Kurz bitcoinu klesl o tisíce dolarů. Ztrácí také ethereum

Nepříliš úspěšný start do nového týdne zaznamenal bitcoin. Nejznámější kryptoměna na světě totiž během víkendu ztratila ze své hodnoty více než 8000 dolarů, což odpovídá 173 440 Kč. Výrazný propad kurzu má za sebou také ethereum, vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Bitcoin ještě v sobotu atakoval padesátitisícovou hranici, když se jedna virtuální mince obchodovala za 48 593 dolarů (1 053 720 Kč). Během neděle a prvního dne pracovního týdne totiž postupně hodnota citelně klesala.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

V úterý ráno se tak v jeden moment nejznámější kryptoměna nabízela za 40 267 dolarů (873 180 Kč). Po deváté hodině sice kurz poskočil mírně vzhůru – činil 42 838 dolarů (928 960 Kč), ani to se ale zdaleka nepřibližuje sobotní hodnotě.

Velmi podobnou křivku vývoje má za sebou také ethereum. Druhá nejhodnotnější kryptoměna se v sobotu obchodovala za 3511 dolarů (76 140 Kč), v úterý ráno to bylo už jen za 2811 dolarů (60 960 Kč).

Je třeba zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Kurz začal klesat poté, co deník The Wall Street Journal informoval o tom, že americká vláda se bude snažit zabránit hackerům využívat kryptoměny k ziskům při kyberútocích. USA chystají několik kroků, a to včetně sankcí, platit by přitom opatření měla začít během několika dnů.

Americká vláda se zaměří na platby v kryptoměnách při kyberútocích

Bezpečnost

Protesty v Salvadoru

V minulém týdnu se také konaly protesty nespokojených lidí, kterým se nelíbí, že byl v Salvadoru přijat bitcoin jako oficiální platidlo. Tisíce lidí se tak vydaly protestovat do hlavního města San Salvadoru, nebylo to přitom poprvé.

„Už dost! Nechceme platit bitcoinem! Bukele je diktátor,“ skandovali nespokojení lidé v ulicích. Na tričkách a transparentech měli logo bitcoinu zakryté symbolem zákazu. „To, co vláda dělá, je arogantní. Je to autoritářství,“ uvedla pro agenturu Reuters jedna z protestujících Dora Riverová.

Podle agentury AP demonstranti poškodili v San Salvadoru několik bankomatů, které byly nově instalovány právě kvůli transakcím s bitcoiny. Protestující tvrdili, že bitcoin může způsobit finanční nestabilitu a vést k nezákonným transakcím.

„Bitcoinem platit nechceme.“ Tisíce lidí vyrazily v Salvadoru do ulic

Internet a PC

Co je bitcoin

Nejznámější kryptoměna v otevřené, zcela decentralizované internetové platební síti. Získává se tzv. počítačovou těžbou. Lze jí platit jen jednou, použít lze i zlomek bitcoinu. Celkové množství je omezené zdrojovým kódem sítě. Většina bitcoinů bude zřejmě vytěžena do konce dekády, ale jinak těžba může trvat ještě století. Na světě jsou tisíce podobných digitálních měn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám