Hlavní obsah

Bitcoin se z propadu po silném růstu nemusí roky vzpamatovat

Londýn

Růstová fáze, v které je nyní bitcoin, se ještě může udržet a cena této nejznámější kryptoměny by se mohla zvýšit o dalších 400 procent. Dostala by se tak zhruba na 300 000 dolarů (6,5 milionu Kč). Myslí si to spoluzakladatel a bývalý šéf kryptoměnové burzy BTCC Bobby Lee, který ale vychází čistě z grafů technické analýzy. Pokud by se jeho předpoklad naplnil, existuje riziko, že bitcoin z maxima prudce klesne a vzpamatovat se nemusí i několik let.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

„Cyklus býčího trhu u bitcoinu přichází každé čtyři roky a ten současný je obrovský,” upozorňuje Lee, který teď vede firmu zajišťující kryptoměnové platby Ballet. „Já si myslím, že letos v létě se opravdu může dostat i nad 100 000 USD,” cituje ho server CNBC.

Souslovím býčí trh se označuje období, kdy ceny vybraného aktiva, ať už jsou to akcie, dluhopisy, zlato, či kryptoměny, vytrvale rostou. Růst střídá jen mělký pokles, po kterém se ceny zvýší ještě více. Opakem je medvědí trh, tedy vytrvalý pokles cen.

Spoluzakladatel a bývalý šéf kryptoměnové burzy BTCC Bobby Lee

Kurz se zdvojnásobil

Dva silné cykly býčího trendu se v případě bitcoinu objevily v posledních osmi letech, řekl Lee v pořadu televize CNBC Squawk Box Asia. Ten poslední byl v roce 2017, kdy se cena bitcoinu dostala téměř na 20 000 USD ze zhruba 1000 USD, kde byla v průběhu roku.

Do začátku letošního roku bitcoin vstoupil růstem na 30 000 USD, což bylo jeho dosavadní maximum. S několika výkyvy se v polovině března vyšplhal až nad 60 000 USD a v současné době se pohybuje kolem 57 000 USD. Lee však zdůraznil, že si není jist, zda se může cena z úrovní začátku letošního roku zdesetinásobit a vystoupit na 300 000 USD, jak předpokládá na základě dosavadního vývoje.

„Může jít dolů docela výrazně, a právě v té chvíli ta bublina splaskne,” upozorňuje Lee. „V odvětví kryptoměn tomu říkáme 'bitcoinová zima' a trvat to může dva nebo tři roky,” dodal. Investoři by podle něj měli počítat s tím, že cena bitcoinu může z historického maxima spadnout až o 80 nebo 90 procent. „Bitcoin výrazně kolísá, ale ten přínos podle mého názoru rizika vyváží,” dodal.

Bankomaty na bitcoiny rostou v Česku jako houby po dešti

Internet a PC

Zájem roste i v Česku

Zájem o bitcoin a další kryptoměny se zvyšuje i v České republice. Jen v únoru se měly prodat v Česku kryptoměny za zhruba 900 milionů Kč, což představuje nárůst celého trhu s virtuálními mincemi o rekordních 400 milionů korun, uvedl největší tuzemský obchodník s kryptoměnami Bitstock.

O kryptoměny se ale čím dál více zajímají úřady v mnoha zemích. Obávají se, že kryptoměny často slouží jako platební nástroj v podsvětí, a protože jsou anonymní, obtížněji se pak odhaluje trestná činnost. Americká ministryně financí Janet Yellenová i prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová chtějí, aby obchod s digitálními měnami právě z těchto důvodů podléhal přísné regulaci.

Musk to s bitcoiny myslí vážně, lidé za ně mohou kupovat elektromobily Tesla

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám