Hlavní obsah

Bitcoin se vyšplhal na nové maximum. Jedna mince má hodnotu 556 000 Kč

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani o vánočních svátcích růst kurzu bitcoinu nepolevuje, v sobotu se dokonce neznámější kyberměna na světě vyšplhala na nové maximum. Jedna mince se obchodovala za 25 914 dolarů, což odpovídá 556 040 Kč. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bitcoin překonal hranici 20 000 dolarů (429 150 Kč) na konci roku 2017, konkrétně se tehdy jedna mince obchodovala ve špičce za 20 410 dolarů (437 940 Kč). Pak ale přišel strmý pád až na méně než 4000 dolarů (85 830 Kč).

Tehdy označovali někteří analytici velký propad za bublinu, která připomínala nechvalně známou tulipánovou krizi z poloviny 17. století. I letos se ozývají hlasy, že strmý pád musí přijít, jak upozornil server CNBC.

Bitcoin překonal absolutní rekord, jedna mince se obchoduje za téměř 450 000 korun

Internet a PC

Navzdory těmto obavám ale nejznámější kyberměna usilovně posiluje. Nejprve byla hned na začátku prosince již historicky podruhé prolomena zmiňovaná hranice 20 000 dolarů (429 150 Kč) a v následujících týdnech i další milníky. Tak vysokou hodnotu jako v sobotu večer ale bitcoin ještě nikdy neměl.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

PayPal bude podporovat kryptoměny, platit bitcoiny půjde i v obchodech

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin atakuje hranici 20 tisíc dolarů

Růst hodnoty bitoinu před Vánocemi stále pokračuje. V pondělí večer se dokonce vyšplhal na letošní maximum, když se přiblížil pomyslné hranici 20 000 dolarů...

Výběr článků

Načítám