Hlavní obsah

Bitcoin koketuje s hranicí 20 000 dolarů, stále ji ale nepokořil

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední týden kurz bitcoinu koketuje s pomyslnou hranicí 20 000 dolarů (438 040 Kč), drží se na nejvyšších hodnotách za poslední dva roky. Stále se však nejznámější kyberměně na světě nepodařilo tento milník pokořit. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Ještě zkraje letošního roku se bitcoiny obchodovaly za 6935 dolarů (157 560 Kč). Navzdory velmi vysokým výkyvům měl ale kurz prakticky během celého letošního roku stoupající tendenci.

Už na konci listopadu se tak hodnota vyšplhala nad hranici 19 000 dolarů, což odpovídá 416 140 Kč. Je to mimochodem nejvyšší hodnota za poslední dva roky. Aktuálně se jedna mince obchoduje za 19 392 dolarů (425 110 Kč), okolo této částky se přitom kurz pohybuje posledních sedm dní.

Fanoušci nejznámější kyberměny tak netrpělivě očekávají, kdy se podaří prolomit zmiňovanou dvacetitisícovou hranici. Naposledy se tak stalo na přelomu let 2017 a 2018, pak ale přišel prudký pád až k hranici 4000 dolarů (87 600 Kč).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Je to bublina?

Některé analytiky naopak strmý nárůst v posledních dnech děsí. „Už v tuto chvíli řada investorů varuje před příliš rychlým růstem ceny, který připomíná rok 2017. Jestli bude následovat opět rychlý pád, bude záležet na tom, jak jednoduše se cena dostane nad hranici 20 000 USD. Pokud se však cena stabilizuje poblíž svých rekordních úrovní, může to znamenat nalezení nové rovnovážné ceny,” podotkl analytik Purple Trading Štěpán Hájek.

Tvrdá restriktivní opatření kvůli pandemii ničí globální ekonomiku, což zřejmě podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka povede k dalším reakcím centrálních bank a vlád.

Bitcoin se blíží absolutnímu rekordu, už je nad 19 tisíci dolarů

Internet a PC

„Výsledkem může být znehodnocení standardních měn, což bitcoinu pochopitelně nahrává. Důležitou zprávu rovněž přinesla platební služba PayPal, která hodlá bitcoiny přijímat,” podotkl. Upozornil ale na vysokou proměnlivost ceny i vysoký podíl poptávky spekulantů, kteří neberou bitcoin jako dlouhodobou investici a chtějí jen rychle vydělat.

Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce již dříve varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám