Hlavní obsah

Bič na sexuální predátory. Evropská komise navrhla pravidla proti zneužívání dětí na síti

Brusel

Provozovatelé sociálních sítí a dalších webů mají podle představ Evropské komise povinně kontrolovat zveřejňované příspěvky a odstraňovat fotografie či videa s dětským sexuálním obsahem. Exekutiva Evropské unie ve středu představila návrh závazných pravidel, který v rámci boje proti sexuálnímu zneužívání dětí na internetu počítá také se zřízením unijního střediska pro koordinaci postupu v jednotlivých členských zemích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Návrh musí ale nejprve schválit Evropský parlament a členské státy, přičemž zvláště od europoslanců se očekávají námitky týkající se ochrany soukromí.

Brusel reaguje na celosvětový trend rostoucího počtu příspěvků zobrazujících sexuální zneužívání dětí. Jen za loňský rok jich podle Komise bylo na 85 milionů, což je zhruba dvoutřetinový nárůst proti předloňsku. Dosud bylo jejich hlášení a odstraňování dobrovolné, což je podle unijní exekutivy nedostatečné.

Sexting, šikana či kyberstalking. Děti jsou na internetu lovná zvěř

Bezpečnost

„Jedno z pěti dětí v Evropě je během svého dětství obětí sexuálního násilí na internetu. Nyní přicházíme s návrhem evropského nařízení, které má tento strašný fenomén řešit,” uvedla místopředsedkyně Komise Věra Jourová.

Internetové firmy jako Google či provozovatel Facebooku Meta budou v případě schválení normy pravidelně vyhodnocovat rizika a navrhovat řešení, aby se na jejich stránkách sexuální příspěvky neobjevovaly. Kontrolu mají mít primárně na starosti orgány členských zemí. Jejich práci má koordinovat nové unijní centrum, které bude také spolupracovat s firmami.

Nové povinnosti se mají vztahovat také na prodejce mobilních aplikací, kteří budou muset účinně bránit tomu, aby si děti pořizovaly rizikové aplikace.

Většina Čechů souhlasí s omezováním soukromí dětí v on-line prostoru

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám