Hlavní obsah

Australské vydavatelství News Corp se dohodlo s Facebookem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Vydavatelství News Corp amerického miliardáře Ruperta Murdocha uzavřelo tříletou smlouvu s Facebookem o poskytování mediálního obsahu uživatelům sociální sítě v Austrálii. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na základě tříleté smlouvy bude sociální síť zobrazovat články celostátního deníku The Australian či regionálního The Daily Telegraph ve státě Nový Jižní Wales. Dohodu o sdílení obsahu uzavřela s Facebookem také zpravodajská televize Sky News Australia, uvedla společnost News Corp.

Důvodem dohody je, to, že australský parlament v únoru schválil zákon, který má přimět digitální platformy, jako je Facebook nebo Google, aby platily mediálním podnikům za využívání jejich zpravodajského obsahu.

Austrálie schválila zákon, jenž nutí Facebook platit médiím

Internet a PC

Facebook se stejně jako Google proti zákonu dlouho ostře stavěl. Kvůli sporům ohledně zákona dočasně zablokoval sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu na své platformě v Austrálii. Odblokoval jej poté, co se s vládou dohodl na některých úpravách zákona.

Facebook v Austrálii po dohodě s vládou odblokuje zpravodajství

Internet a PC

Ve Spojených státech platí Facebook již od října 2019 společnosti News Corp poplatky za poskytování jejího mediálního obsahu. Výměnou za to dostává od Murdochových titulů články, které může exkluzivně publikovat na své platformě Facebook News.

Reklama

Výběr článků

Načítám