Hlavní obsah

20 minut a notebook stačí k ukradení moderního automobilu

Novinky, adr, Leftlanenews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zloději vybaveni nejmodernější počítačovou technikou jsou postrachem majitelů luxusních automobilů, které před zloději již nechrání žádné mechanické bariéry, ale bezpečnostní software.

Foto: Novinky
Článek

Takový hi-tech zloděj se pak dokáže do osobního automobilu dostat během dvaceti minut. Nástroji, které k tomu používá, jsou notebook a speciální software.

Ve známost vešel případ fotbalisty Davida Beckhama, jemuž bylo před šesti měsíci ukradeno luxusní BMW X5 SUV. Gang, který je podezřelý ze spáchání tohoto zločinu, použil k otevření dveří a nastartování vozidla notebook, jímž se bezdrátově připojil k vnitřním počítačovým systémům automobilu.

"Je těžké dostat se do vozidla vybeveného komplexní ochranou, avšak není to nemožné," citoval magazín Auto Express názor britského odborníka Tima Harta na bezpečnost vozidel. Podle Harta je ukradení či alespoň otevření vozidla s kompletním "bezklíčovým" systémem otázkou nejvýše dvaceti minut. Samozřejmě za předpokladu, že je zloděj vybaven příslušným hardwarem a softwarem.

Software luští přístupový kód až 20 minut

Protože však dekódovací proces trvá až dvě desítky minut, jsou zloděj nuceni vystihnout dobu, kdy je majitel od svého vozidla dostatečně dlouho vzdálen. Předpokládá se, že právě toto se přihodilo Beckhamovi - o automobil přišel v době, kdy jej nechal zaparkovaný před restaurací, kam se šel najíst.

Deník Prague Post se zmiňuje o zloději jménem Radko Souček, který byl za krádeže vozidel odeslán na 12 let do vězení. K jeho usvědčení údajně pomohly i záznamy, které ponechal ve svém počítači. Souček v rozhovoru uvedl, že "je sice možné smazat všechna data z vašeho notebooku, avšak čím více dat máte, tím je větší šance, že ukradnete i jiné automobily, protože každé auto má slabé místo."

Budoucnost neveselá

Zloději, kteří kradou automobily přes jejich slabá místa v softwarové ochraně, budou mít již za pár let snadnější práci. Mnohonásobně totiž naroste počet vozidel, které již nebudou k odemykání dveří či zapalování motoru používat kličku, ale čipovou kartu.

Rovněž vzroste výkon počítačů, dekryptace šifrovaných dat bude rychlejší a zloděj se bude moci do automobilu "nabourat" podstatně rychleji než dnes. Jestli ovšem nebudou vybaveny pokročilejší programovou výbavou. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám