Hlavní obsah

Za kyberútoky na francouzské nemocnice stojí nejspíš mafie, tvrdí ministr

Paříž

Za nedávnou vlnou kybernetických útoků na francouzské nemocnice stojí mafiánské organizace, jež často pocházejí z východní Evropy, a nikoliv aktéři napojení na cizí státy. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek prohlásil francouzský ministr pro digitální technologie Cedric O.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud jde o nemocnice, se vší pravděpodobností za tím nejsou zahraniční mocnosti, ale spíš organizace mafiánského střihu – často sídlící ve východní Evropě, ale nejen tam –, které se snaží získat peníze," řekl ministr v televizi France 2.

Podobné zločinecké organizace podle něj chtějí vydělat především prostřednictvím takzvaného ransomwaru, tedy softwaru, který zablokuje napadený počítač a požaduje platbu pod pohrůžkou znepřístupnění dat na jeho disku.

Bezohlední vyděrači v době pandemie vyřadili z provozu počítače americké nemocnice

Bezpečnost

Podle Cedrica O se nyní situace ve francouzských nemocnicích po sérii kyberútoků ze začátku roku stabilizovala, v nemocnicích ve městech Dax a Villefranche-sur-Saône se však nadále personál musí spoléhat na tužku a papír, protože tamní počítačové systémy zatím nefungují.

Prezident Emmanuel Macron v únoru navrhl investovat více peněz do posílení kybernetické obrany Francie. Tamní úřady informovaly, že se hackeři nabourávali do systémů francouzských organizací poslední tři roky s pomocí monitorovacího softwaru vyvíjeného společností Centreon.

Že se stali obětí kybernetických útoků, tento měsíc oznámili i francouzský výrobce karavanů Trigano a výrobce lodí Beneteau.

Útoky se nevyhýbají ani Česku

Podle nedávné studie antivirové společnosti Kaspersky jsou každý měsíc podniknuty desetitisíce útoků na zdravotnická zařízení po celém světě. Jen za poslední tři měsíce loňského roku jich bylo uskutečněno více než čtvrt milionu.

„Ransomwarové útoky na nemocnice se v poslední době objevují poměrně často, což poukazuje na fakt, že nejde jen o slabou ochranu zdravotnických zařízení,“ konstatoval Miroslav Kořen, generální ředitel firmy Kaspersky pro východní Evropu.

Účet za kyberútok na nemocnici v Benešově je 59 milionů. Pachatel se nenašel

Krimi

Útoky hackerů se nevyhýbají ani tuzemským nemocnicím. Podle údajů poradenských firem BDO a Bureau Veritas jen loni čelila útokům pětina českých zdravotnických zařízení.

Nejznámějším loňským případem bylo faktické odstavení počítačové sítě a následné ochromení nemocnice v Benešově. Od začátku letošního roku pak hackeři napadli například Fakultní nemocnici v Brně a nedávno Psychiatrickou nemocnici v Kosmonosech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám