Hlavní obsah

Kvůli hackerskému útoku na nemocnici v Německu zemřela pacientka

Düsseldorf

Za hackerským útokem na nemocnici v německém Düsseldorfu minulý týden stáli vyděrači. Patrně však netušili, že cílem útoku se stala nemocnice. V důsledku kolapsu informačního systému zemřela jedna pacientka, což prokuratura vyšetřuje jako zabití z nedbalosti. Podle agentury DPA to vyplývá z vyšetřovací zprávy ministerstva spravedlnosti spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.

Foto: Birgit Reichert, ČTK/AP

Ilustrační snímek

Článek

Fakultní nemocnici v Düsseldorfu postihl minulý čtvrtek výpadek asi 30 serverů, v důsledku čehož nemocnice nepřijímala sanitky ani objednané pacienty a plánované operace musely být odloženy.

Hackerský útok se zdařil kvůli bezpečnostní chybě v nespecifikovaném, byť údajně běžném softwaru. Dosud neznámí útočníci zašifrovali servery a na jednom z nich zanechali vzkaz s požadavkem na výpalné, který byl ovšem adresován düsseldorfské Univerzitě Heinricha Heineho. Konkrétní požadovanou částku hackeři neuvedli.

Policie je následně kontaktovala a sdělila jim, že nezablokovali servery vysoké školy, nýbrž nemocnice, čímž ohrozili zdraví pacientů. Hackeři poté servery sami rozšifrovali, aniž obdrželi peníze, a s policií přerušili kontakt.

Kyberútoky na nemocnice nekončí, rizikem je práce z domova, upozornili odborníci

Internet a PC

Nemocnice ženu nepřijala

Podle vyšetřovací zprávy kvůli útoku zemřela žena, kterou düsseldorfská nemocnice v noci z 11. na 12. září nebyla schopna přijmout. Namísto toho musela být ve vážném zdravotním stavu převezena do několik desítek kilometrů vzdáleného Wuppertalu, kde krátce po příjezdu zemřela. Státní zastupitelství případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti.

Klinika oznámila, že ještě nějakou dobu potrvá, než bude opět schopna fungovat v běžném provozu. Data pacientů se podle ní nicméně podařilo zachránit.

Hackerské útoky na nemocnice se v nedávné době odehrály také v Česku. Nejznámějším loňským případem bylo faktické odstavení počítačové sítě a následné ochromení nemocnice v Benešově. Hackeři v minulosti napadli také zdravotnická zařízení v Brně či Kosmonosech. Neúspěšný útok na jeden ze svých serverů oznámila i Fakultní nemocnice Ostrava. Loni byla podle odhadů expertů napadena asi pětina tuzemských nemocnic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám