Hlavní obsah

WannaCry už hrozbu nepředstavuje. Kvůli lajdácké práci počítačových pirátů

Novinky, mif

Vyděračský virus WannaCry na začátku května vyděsil takřka celý svět. Tento škodlivý kód totiž za pouhých pár hodin stihl infikovat více než 300 000 počítačů ve 150 zemích světa. Jak však nyní ukázala detailní analýza tohoto nezvaného návštěvníka, počítačoví piráti při programování WannaCry odvedli lajdáckou práci. Udělali několik zásadních chyb, díky kterým je možné napadené soubory vrátit zpět.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Analýzu vyděračského viru WannaCry provedli bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky Lab. Právě ti upozornili na to, že autoři tohoto malwaru při jeho vývoji udělali několik chyb, díky kterým je možné napadené soubory vrátit zpět.

Zmiňované chyby v kódu umožňují podle nich snadné obnovení zašifrovaných dat. To je možné pomocí volně dostupných nástrojů, jako je například WannaKey, o kterém Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Lajdácká práce počítačových pirátů se ale ukázala na napadených strojích ještě daleko více. „Při procesu zpracování ‚read-only‘ souborů chyba vůbec neumožňuje tyto soubory zašifrovat. Místo toho malware vytvoří zašifrované kopie souborů, zatímco jejich originály zůstanou netknuté a jsou pouze skryté, což jde však snadno vrátit zpět. Jednoduše řečeno, malwaru se nepodaří originály smazat,“ popsal jednu z hlavních chyb ve WannaCry Anton Ivanov, bezpečnostní odborník společnosti Kaspersky Lab.

„S podobnými chybami jsme se už v minulosti několikrát setkali – autoři ransomwaru často dělají závažné chyby, které následně umožňují bezpečnostním systémům úspěšně navrátit napadené soubory. A právě to je i případ WannaCry – přinejmenším první a zároveň nejrozšířenější verze této ransomwarské rodiny. Pokud jím byl uživatelův počítač napaden, existuje velká šance na obnovu většiny souborů,” doplnil Ivanov.

Jak probíhá útok viru WannaCry

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Je však nutné zdůraznit, že ani po zaplacení výkupného uživatelé nemají jistotu, že se k datům dostanou.

WannaCry se začal internetem šířit v polovině května. Za pouhých pár hodin stihl nakazit více než 300 000 počítačů ve více než 150 zemích světa. Takřka polovina všech zachycených detekcí (45,07 %) připadá na Rusko. Je to dáno tím, že především v tamních chudých lokalitách ještě uživatelé hojně používají zastaralý operační systém Windows XP, který byl škodlivým kódem WannaCry nejvíce zranitelný.

Druhou a třetí příčku pak zaujaly Ukrajina (11,88 %) a Tchaj-wan (11,55 %). Ostatní státy, které se dostaly v žebříčku nejpostiženějších zemí do první desítky, měly podíl tak v řádech jednotek procent. Šlo například o Egypt, Indii či Filipíny.

Česká republika zasažena jen okrajově 

Česká republika skončila v přehledu s podílem 0,15 % až na 52. místě. Sluší se nicméně podotknout, že spodní příčky měly velmi podobný podíl až prakticky do konce žebříčku, který obsahovat 150 států. Například sousední Slovensko ale na tom bylo hůře – virus WannaCry tam měl podíl 0,26 %.

V Česku byly přitom infikovány stovky strojů. „Podle našich údajů počet infekcí překonal číslo 620,“ uvedl již dříve na dotaz Novinek Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám