Hlavní obsah

Statisíce počítačů jsou stále zavirované. Napravit to má WannaKey

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šíření škodlivého kódu WannaCry se sice podařilo zastavit, tento nezvaný návštěvník však přesto zvládl za pouhých pár hodin nakazit na 300 000 počítačů v různých koutech světa. A drtivá z nich bohužel zůstává stále uzamčena. Bezpečnostní experti se to nyní budou snažit napravit pomocí nástroje zvaného WannaKey.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Druhá verze vyděračského viru WannaCry

Článek

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Je však nutné zdůraznit, že ani po zaplacení výkupného uživatelé nemají jistotu, že se k datům dostanou.

A právě to teď dělá vrásky na čele statisícům uživatelů, které kybernetická infekce zvaná WannaCry postihla. Operační systém sice mohou přeinstalovat, aby bylo možné počítač zase používat, ke svým datům se ale jednoduše nedostanou.

Na dešifrovacím nástroji se již pracuje

Všem postiženým však nyní svitla naděje díky bezpečnostní společnosti QuarksLab. Ta údajně již testuje nástroj, který dokáže šifrování škodlivého kódu WannaCry obejít a data opět zpřístupnit.

Kybernetický expert Adrien Guinet, který pracuje právě pro QuarksLab, totiž objevil klíč, který je k dešifrování potřebný. A s jeho pomocí nyní finalizuje nástroj zvaný WannaKey, který uzamčené počítače odemkne. A to i bez placení výkupného.

Prací na dešifrovacím nástroji se pochlubili i další bezpečnostní výzkumníci, kteří působí ve Francii. Je tedy velmi pravděpodobné, že by se uživatelé skutečně mohli v brzké době dočkat aplikace, díky které již WannaCry nebude představovat noční můru.

Nejvíce postiženo Rusko

WannaCry se začal internetem šířit v polovině května. Za pouhých pár hodin stihl nakazit více než 300 000 počítačů ve více než 150 zemích světa. Takřka polovina všech zachycených detekcí (45,07 %) připadá na Rusko. Je to dáno tím, že především v tamních chudých lokalitách ještě uživatelé hojně používají zastaralý operační systém Windows XP, který byl škodlivým kódem WannaCry nejvíce zranitelný.

Druhou a třetí příčku pak zaujaly Ukrajina (11,88 %) a Tchaj-wan (11,55 %). Ostatní státy, které se dostaly v žebříčku nejpostiženějších zemí do první desítky, měly podíl tak v řádech jednotek procent. Šlo například o Egypt, Indii či Filipíny.

Česká republika skončila v přehledu s podílem 0,15 % až na 52. místě. Sluší se nicméně podotknout, že spodní příčky měly velmi podobný podíl až prakticky do konce žebříčku, který obsahovat 150 států. Například sousední Slovensko ale na tom bylo hůře – virus WannaCry tam měl podíl 0,26 %.

V Česku byly přitom infikovány stovky strojů. „Podle našich údajů počet infekcí překonal číslo 620,“ uvedl již dříve na dotaz Novinek Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám