Hlavní obsah

Viry se nevyhýbají ani počítačům od Applu. Tyto jsou nejrozšířenější

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada uživatelů se milně domnívá, že viry jsou problémem pouze operačního systému Windows. Dbát na zabezpečení se nicméně vyplatí také v případě platformy macOS, kde se nezvaní návštěvníci také zabydlují. Antivirová společnost Eset nyní sestavila žebříček hrozeb, se kterými se majitelé počítačů s logem nakousnutého jablka mohou setkat nejčastěji.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

„V případě platformy macOS se mnohdy setkáváme s názorem, že je bezpečná, což ale bohužel již delší dobu není pravda a potvrzují to i aktuální vyjádření zástupců společnosti Apple. Obecně platí přímá úměra mezi popularitou operačního systému a aktivitou útočníků. Uživatelé by proto měli věnovat důkladnou pozornost zabezpečení svého zařízení včetně instalace bezpečnostního softwaru,” řekl Jiří Kropáč, vedoucí brněnského viruslabu Esetu.

V uplynulém měsíci byl nejčastěji detekován na platformě macOS adware, tedy škodlivé kódy šířící nevyžádanou reklamu. To je i případ malwaru Bundlore, kterému patří ve statistikách prvenství. „Jedná se o tzv. on-line installer, tedy kód, který kromě legitimní aplikace stahuje i reklamní či jinak sponzorovaný obsah,“ varoval bezpečnostní expert.

Hackeři zneužívají chyby Windows. Je nutné nainstalovat opravu

Bezpečnost

„Tento obsah, většinou ve formě další aplikace nebo doplňku internetového prohlížeče, bude následně uživateli zobrazovat nevyžádanou inzerci, která přináší útočníkům zisk. Není ale výjimkou, že inzeráty z adwarových aplikací vedou také na falešné či podvodné webové stránky, jejichž cílem je například získat od uživatele jeho osobní údaje, které může útočník rovněž velice snadno zpeněžit,“ konstatoval Kropáč.

Podle něj ale dominance adwaru není nijak překvapivá. „Jedná se o poměrně jednoduchý monetizační model, jak mohou útočníci své aktivity zpeněžit. Při pohledu na globální statistiky se potvrzuje předpoklad, že situace v Česku kopíruje trendy ve světě,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

Také druhá příčka patří adwaru, konkrétně škodlivému kódu Pirrit, který stahuje sponzorovaný obsah prostřednictvím škodlivého kódu nebo nelegitimního rozšíření v prohlížeči. Velmi podobně se chová i třetí nejčastěji detekovaný malware MaxOfferDeal.

Počet hrozeb roste

„I z těchto závěrů je patrné, že malware pro platfomu macOS je velice podobný tomu pro ostatní platformy. V rámci statistik detekcí převažuje adware a malware pro těžbu kryptoměn, setkáváme se ale i s jinými druhy škodlivého kódu jako je třeba ransomware. Nutno ale říci, že s ohledem na architekturu macOS je zde menší destrukční potenciál než například Windows. To ale rozhodně není důvod pro absolutní rezignaci na jakoukoliv snahu o ochranu zařízení,“ uzavřel Kropáč.

Podle něj je zřejmé, že v dlouhodobém měřítku objem malware pro počítače od Applu spíše roste. Podceňovat zabezpečení operačního systému macOS se tedy rozhodně nevyplácí. Přehled pěti nejčastějších hrozeb naleznete v tabulce níže:

TOP5 kybernetické hrozby v ČR pro macOS – květen 2021:
1.OSX/Adware.Bundlore application (29,79 %)
2.OSX/Adware.Pirrit application (27,66 %)
3.OSX/Adware.MaxOfferDeal application (10,64 %)
4.OSX/CoinMiner trojan (6,38 %)
5.OSX/Adware.Synataeb application (6,38 %)

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Viry kradoucí hesla nepřestávají strašit

Cizí přístupové údaje jsou na černém internetovém trhu cennou komoditou. Dokládá to nejnovější průzkum nejčastějších hrozeb pro operační systém Windows od...

Výběr článků

Načítám