Hlavní obsah

V Česku ubylo virů a útoků, na Slovensku naopak přibylo

Novinky, lez

Čeští uživatelé mohou být o něco klidnější, v uplynulém měsíci totiž v tuzemsku ubylo počítačových útoků a virů. Naopak dramatičtější situace je u našich východních sousedů, na Slovensku jsou totiž aktivity kyberzločinců naopak na vzestupu. Vyplývá to z analýzy kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Česká republika se znovu umístila mezi bezpečnějšími zeměmi a patřila jí 87. příčka, což je jen lehký posun o pět míst oproti červencové 92. pozici,“ prohlásil Peter Kovalčík, šéf našeho regionu ve společnosti Check Point.

U našich východních sousedů je však situace odlišná. „Naopak Slovensko zaznamenalo jeden z největších posunů mezi nebezpečnější země a poskočilo z 85. pozice na 64. příčku,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Nejnebezpečněji je v Kataru a Číně

Čím výše jsou totiž země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče. „Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístil Katar a na 2. pozici se z 15. místa posunula Čína,“ uvedl Kovalčík.

„Nejvýrazněji se mezi nebezpečné země posunul Izrael, který ze 74. místa poskočil na 43. příčku. Opačným směrem, tedy mezi bezpečnější země, kleslo nejvíce Maroko, a to o 30 příček na 52. místo,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Tři nejrozšířenější viry

Podle Check Pointu byl vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem v uplynulém měsíci XMRig. Jde o těžařský virus, který se soustředí na dolování virtuálních mincí Monero prostřednictvím procesoru napadeného stroje.

Druhá příčka patří také kryptomineru Jsecoin. Tento škodlivý kód postavený na JavaScriptu těží kryptoměny, který lze vložit do webových stránek. Těžbu lze spustit přímo v prohlížeči výměnou za zobrazení bez reklam, herní měnu nebo jiné výhody.

Trojlístek nejrozšířenějších počítačových hrozeb uzavírá Dorkbot. Tento nebezpečný malware se šíří především přes vyměnitelná média a v počítači shromažďuje uživatelská jména a hesla, která uživatel vyplňuje na určitých webových stránkách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám