Hlavní obsah

Trojský kůň Fareit nepřestává strašit. V Česku jde o nejrozšířenější hrozbu

Novinky, lez

Už druhý měsíc za sebou opanovává žebříček nejrozšířenějších počítačových hrozeb trojský kůň Fareit, jehož hlavním úkolem je získat z napadených strojů citlivé údaje uživatelů. Vyplývá to z žebříčku antivirové společnosti Eset, který pravidelně monitoruje nejrozšířenější hrozby na síti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z Trojských koní měli uživatelé vrásky na čele již v červenci, situace se však příliš nezměnila ani během druhého měsíce letních prázdnin.

„Srpnové statistiky kybernetických rizik stejně jako minulý měsíc vede trojský kůň Trojan.Win32/PSW.Fareit. Stojí za bezmála 12 % detekcí a jeho podíl se oproti minulému měsíci zvýšil o téměř 3 %. Fareit se pokouší ukrást hesla ke konkrétním programům,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Podle něj tento nezvaný návštěvník data následně odesílá útočníkům na vzdálený server. „Škodlivý kód Fareit ohrožuje například prohlížeče Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer nebo programy Adobe Suite či přístup k FTP službám. Poté, co data získá, se trojský kůň sám vymaže z infikovaného zařízení,“ doplnil Dvořák.

Druhá příčka v žebříčku nejrozšířenějších hrozeb na českém internetu patřila v srpnu těžařskému viru CoinMiner.RX, před kterým Novinky.cz varovaly již dříve. Tento škodlivý kód, prostřednictvím kterého útočníci těží kybernetickou měnu bitcoin, stál za 4,71 % všech detekovaných útoků.

„Ukazuje se, že zvýšená cena kryptoměn láká útočníky. Coinminer se šíří především přes spamové e-mailové kampaně. Zároveň se ale přidává k instalaci populárních programů jako Adobe Flash Player a Google Chrome, které si uživatel stáhne z neoficiálních stránek,“ popsal chování těžebního malwaru bezpečnostní expert.

Trojské koně jsou v kurzu

Také na třetím místě se umístil trojský kůň, konkrétně šlo o Trojan.MSIL/Spy.Agent.AES s necelými 5 % detekcí. Tento malware se šíří prostřednictvím příloh podvodných e-mailů. Útočníci se snaží škodlivý kód ukrýt v dokumentech, které působí legitimně. Přílohy tak lákají na informace o nové objednávce apod. Útočníci se pokoušejí získat hesla z prohlížečů Chrome a Mozilla.

„Naše poslední analýza ukazuje, že nejvíce malwaru útočí v zemích třetího světa. Zatímco detekce v Evropě odpovídají nejnovějším trendům a technologiím, které řadu škodlivého kódu dokáží lehce zastavit, tak situace v zemích třetího světa ukazuje spíše na dobu před 10-20 lety, kdy se ve velkém po světě šířily infekce typu Virus a Worm,“ uzavřel Dvořák.

V tabulce níže naleznete přehled deseti nejčastějších hrozeb, které kolovaly českým internetem v průběhu druhého měsíce letních prázdnin.

Nejčastější kybernetické hrozby v České republice za srpen 2019:
1. Trojan.Win32/PSW.Fareit (11,69%)
2. Trojan.Win64/CoinMiner.RX (4,71%)
3. Trojan.MSIL/Spy.Agent.AES (4,68%)
4. Trojan.MSIL/Spy.Agent.AUS (4,29%)
5. Backdoor.Win32/Rescoms (3,58%)
6. Trojan.Win32/KillFiles (3,15%)
7. Backdoor.Java/Adwind (2,67%)
8. Trojan.Win32/VB.OSK (1,18%)
9. Backdoor.MSIL/NanoCore (1,11%)
10. Trojan.RAR/Agent.CI (1,03%)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám