Hlavní obsah

Trojského koně Ursnifa nasazují kyberzločinci stále častěji, jdou po penězích

Novinky, bri

Dramatický nárůst výskytu trojského koně Ursnif zaznamenali výzkumníci z kyberbezpečnostní společnosti Check Point. Tento nezvaný návštěvník se snaží uživatele připravit o přihlašovací údaje a následně také o peníze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumníci přitom upozornili, že Ursnif je poměrně sofistikovaný škodlivý kód. „Bankovní trojan Ursnif se zaměřuje na počítače se systémem Windows a je schopen krást důležité finanční informace, přihlašovací údaje k e-mailu a další citlivá data,“ prohlásil Peter Kovalčík, bezpečnostní expert Check Pointu.

„Malware se šíří spamovými kampaněmi se škodlivou excelovou nebo wordovou přílohou,“ konstatoval Kovalčík s tím, že lidé by si měli dávat velký pozor na nevyžádané e-maily z neznámých zdrojů. V žádném případě by neměli u takových zpráv otevírat přílohy.

Falešné formuláře a životopisy ukrývají bankovní viry

Bezpečnost

V opačném případě se vystavují velkému riziku. Prostřednictvím Ursnifa totiž dovedou počítačoví piráti v konečném důsledku vysát lidem bankovní účet, případně si prostřednictvím internetového bankovnictví vezmou nějakou půjčku – připraví je tedy i o peníze, které na účtu ani nemají.

Míra výskytu tohoto nezvaného hosta je rozhodně na vzestupu. „Zajímavé je, že nová vlna útoků trojanu Ursnif, který se poprvé dostal do Top 10 škodlivých kódů, přichází v době, kdy končí jedna jeho oblíbená varianta, Dreambot. Dreambot byl poprvé odhalen v roce 2014 a byl vytvořen na základě uniklého zdrojového kódu Ursnif. V březnu byl odstaven řídicí server Dreambotu a nebyly detekovány žádné nové vzorky,“ uzavřel Kovalčík.

Trojský kůň Rescoms otevírá zadní vrátka do Windows

Bezpečnost

Viry útočí na počítače i mobily. Jak se bránit

Chytré telefony, tablety i klasické počítače jsou pro většinu tuzemských uživatelů dnes již naprostou samozřejmostí. S jejich zabezpečením si však řada lidí hlavu vůbec neláme. Tím dávají prostor pro útok hackerů.

Bez antiviru tak nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každý tablet a chytrý telefon a pochopitelně také počítač by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.

Antivirus by měl být samozřejmostí i na klasických počítačích. Sluší se nicméně podotknout, že nezvané návštěvníky dokážou v počítači nebo mobilu odhalit speciální programy. Jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám