Hlavní obsah

Stalkerware útočí na mobily stále častěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický nárůst škodlivých kódů z rodiny stalkerware zachytili v meziročním srovnání bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky. Ve srovnání s rokem 2018 se loni zvýšil počet detekcí na dvojnásobek.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stalkerware tvoří aplikace komerčního spywaru, které jsou obvykle nainstalovány na zařízení uživatele bez jeho souhlasu. „Fungují ve skrytu na pozadí, aniž by o nich uživatel věděl. Mají přitom přístup k celé řadě osobních dat jako jsou poloha zařízení, historie vyhledávání, textové zprávy, chaty na sociálních sítích, fotografie a mnohé další,“ prohlásili bezpečnostní experti.

„Tyto údaje nejen sdílejí s pachatelem, který má většinou osobní zájem na těchto informacích, ale často umožňují také hackerům získat přístup ke stalkerwarovým serverům. Ti mohou například tato citlivá data dále předprodávat,“ stojí ve zprávě o kyberbezpečnostních trendech v loňském roce.

Miliarda zařízení v ohrožení. Nebezpečná chyba se týká mobilů i notebooků

Bezpečnost

Zatímco v roce 2018 bylo zachyceno méně než šest tisíc instalačních balíčků stalkerwaru, loni to již bylo bezmála 12 tisíc. Je tedy zřejmé, že se nezvaní návštěvníci tohoto typu těší mezi počítačovými piráty stále větší popularitě.

Ruku v ruce s tím roste také počet úspěšných infiltrací těchto škodlivých kódů. „Zatímco v roce 2018 byla osobní data ukradena 40 386 unikátním uživatelům, v minulém roce jich bylo již 67 500. V České republice se počet obětí stalkerwaru dokonce ztrojnásobil,“ konstatovali bezpečnostní experti.

Podle nich je na vzestupu také mobilní adware, tedy škodlivé kódy zobrazující nadměrné množství reklamy bez vědomí uživatele. „Kromě otravných reklamních sdělení má tento typ útoku i druhý neblahý rozměr – citlivá data oběti mohou skončit na serverech třetích stran. V minulém roce tvořil adware 21 % všech mobilních hrozeb, které společnost Kaspersky detekovala,“ uzavřeli výzkumníci.

Zabezpečení chytrých telefonů by tedy lidé rozhodně neměli podceňovat. Samozřejmostí by měl být nainstalovaný antivirový program a případně nějaký další bezpečnostní software.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

RobbinHood je nebezpečný vyděračský virus

Bezpečnostní výzkumníci ze společnosti Sophos varovali před vyděračským virem RobbinHood. Nenechte se zmást jménem známého lidového hrdiny ze Sherwoodu, tento...

Výběr článků

Načítám