Hlavní obsah

Spojené státy obvinily dva ruské špióny kvůli hackerskému útoku na Yahoo

Washington/Moskva
Aktualizováno

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo dva agenty ruské tajné služby FSB a dva jimi najaté hackery v souvislosti s útokem na server internetové firmy Yahoo ze září 2014. Při něm byly získány údaje o půl miliardě uživatelů. List The Washington Post připomněl, že je to poprvé, kdy USA obvinily z kybernetického útoku představitele Ruska. Ministerstvo se rozhodlo pro tento krok, aby ukázalo hackerům, že takovéto útoky bude přísně stíhat.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Mary McCordová z ministerstva spravedlnosti hovoří před plakáty s podezřelými agenty FSB

Článek

Oznámení přišlo poté, co byl v úterý v Kanadě zadržen v Kazachstánu narozený Karim Baratov, který měl kanadské občanství. Je jedním z najatých hackerů. Druhým je Alexej Balan, který patřil k nejúspěšnějším hackerům a čelí už dvěma starším obviněním kvůli útokům na nevadské a kalifornské technologické firmy z let 2012 a 2013. Byl ve vazbě v Řecku, ale vrátil se do Ruska.

Obviněnými agenty FSB jsou Dmitrij Dokučajev a jeho nadřízený Igor Susčin. Dokučajev ale byl podle agentury Interfax loni zatčen v Moskvě kvůli obvinění z vlastizrady, neboť údajně předával informace CIA. S FSB se rozhodl spolupracovat, aby unikl stíhání za podvod s bankovní kartou.

Obvinění byla výsledkem dva roky dlouhého vyšetřování sanfranciské pobočky FBI.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Zástupci amerického ministerstva spravedlnosti instalují plakát se vyhlášeným pátráním po Igoru Šuščinovi

Při útoku se FSB pokoušela získat informace ze zpravodajských důvodů, zaměřovala se novináře, disidenty a americké vládní představitele. Hackerům umožnili využít útoku pro své obohacení

Obvinění se se týká hackerského útoku, podvodu na síti, ukradení tajných dat a hospodářské špionáže.

Útok na Yahoo měl být součástí širšího kybernetického útoku na Spojené státy. Hackeři jednali podle sdělení ministerstva spravedlnosti na základě příkazů ruských agentů. Podle FBI se jednalo o jedny z největších kybernetických zločinců a závažnost činu zvyšuje to, že do něj byla zapojena FSB.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

FBI hledá v souvislosti s hackerským útokem i agenta FSB Dmitrije Dokučajeva

Obvinění ale v případě agentů FSB zřejmě vyzní do prázdna, protože obě země nemají uzavřenou dohodu o vzájemném vydávání lidí podezřelých z páchání trestných činů, upozornil list The Washington Post. Podle amerických představitelů ale bude obvinění a sankce působit odstrašujícím účinkem. Navíc, občas stíhaní lidé vyjíždějí do zemí, kde mohou být dopadeni.

Ukradená miliarda účtů

Loni v září firma oznámila, že v roce 2014 byla z jeho serverů odcizena data z 500 miliónů účtů. V prosinci pak zástupci Yahoo potvrdili, že při dalším útoku z roku 2013, jenž byl vůbec největší v historii, byla odcizena více než miliarda přihlašovacích údajů. [celá zpráva] Yahoo dosud neuvedla, zda oba útoky souvisely. Útoky také měly dopad na prodej hlavního podnikání Yahoo komunikačnímu gigantovi Verizon. [celá zpráva]

Odcizené informace mohou podle vyjádření podniku zahrnovat jména, e-mailové adresy, telefonní čísla, data narození a takzvané ověřovací otázky a odpovědi na ně.

Služby Yahoo využívá podle serveru expandedramblings.com každý měsíc miliarda lidí. E-mailovou schránku má na tomto serveru 280 miliónů lidí, z toho 81 miliónů jich je z USA.

List The Washington Post upozornil, že se tento útok nevztahoval k hackerskému útoku na Demokratickou stranu ani možného vměšování Ruska do loňských prezidentských voleb, zdůraznil deník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám