Hlavní obsah

Soud v New Yorku poslal ruského hackera na 12 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorský soud poslal do vězení na 12 let ruského hackera Andreje Ťurina, který se loni v září přiznal k rozsáhlé internetové krádeži osobních dat klientů americké banky JP Morgan Chase. Informovala o tom agentura TASS, podle níž byl verdikt oznámen při pátečním stání, které se konalo po telefonu.

Foto: © Dylan Martinez / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Soudkyně Laura Taylor Swainová v odůvodnění rozsudku uvedla, že Ťurin se zapojil do „rozsáhlé kriminální aktivity finančního charakteru”. Zúčastnil se kybernetických útoků na velké americké společnosti s cílem získat údaje jejich klientů. Nicméně jeho bezprostředním záměrem podle soudkyně nebylo vymoci od druhých lidí peníze.

Podle vyšetřovatelů Ťurin podnikl útok na JP Morgan Chase v roce 2015 a zmocnil se při tom dat 80 milionů klientů banky. V té době to bylo považováno za největší internetovou bankovní loupež na světě. Oběťmi tohoto hackera se rovněž staly finanční ústavy Fidelity Investments, E-Trade Financial a Dow Jones, burzovní zpravodajské weby a makléřské firmy.

Ruský hacker se přiznal k útokům na banky v USA

Bezpečnost

Rus, kterému hrozilo 15 až 20 let vězení, se s americkými vyšetřovateli dohodl na spolupráci, aby dosáhl zmírnění trestu. Swainová v odůvodnění rozsudku uvedla, že k tomu při stanovení výše trestu přihlédla. Nicméně také řekla, že Ťurin bude muset uhradit způsobenou škodu v rozsahu podle předběžného odhadu kolem 19 milionů dolarů (405 milionů korun). Řízení v této věci by se mělo konat později v tomto roce.

Po odpykání trestu má být odsouzený ze Spojených států deportován do Ruska, s čímž podle agentury TASS souhlasil.

Ťurina vydala do USA v září 2018 Gruzie. Podle některých amerických médií měli vyšetřovatelé podezření, že je spojený s ruskými výzvědnými službami a že jeho útoky jsou řízené Moskvou. Dostatečné důkazy pro to ale nenašli, přestože americká kontrarozvědka údajně má informace o pokusech ruské vojenské tajné služby (GRU) Ťurina zverbovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám