Hlavní obsah

Šéf CIA v Moskvě nastolil problém ruských hackerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns nastolil problém ruských kybernetických útoků během vzácné návštěvy Moskvy, při níž se setkal s vysoce postavenými zástupci bezpečnostních složek. Uvedla to agentura Reuters s tím, že jí to sdělily tři různé zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns

Článek

Burnsova cesta do Moskvy následovala po červnovém setkání v Ženevě, kde americký prezident Joe Biden naléhal na ruského vůdce Vladimira Putina, aby zasáhl proti skupinám počítačových pirátů, které útočí na firmy a infrastrukturu ve Spojených státech. Moskva veřejně souhlasila s vypátráním kybernetických zločinců.

„Počítačová bezpečnost byla jednou z hlavních otázek,“ řekl zdroj blízký ruské tajné službě FSB. Dodal, že Burns předložil důkazy o zapojení ruských hackerů do útoků.

Zasáhněte proti hackerům v Rusku, vyzval Biden Putina

Bezpečnost

Americký představitel seznámený se zpravodajskými aktivitami a další ruský zdroj z prostředí počítačové bezpečnosti potvrdili, že počítačové pirátství bylo mezi hlavními tématy, která Burns nastolil.

Burnsova cesta svědčí podle Reuters o tom, že obě stany chtějí udržet dialog navzdory vzájemné nedůvěře a dlouhému seznamu rozporů, které americko-ruské vztahy uvrhly na nejnižší bod od studené války.

Šéf CIA, který hovoří rusky a který býval velvyslancem v Moskvě, jednal v úterý s vlivným tajemníkem ruské bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem, který býval také ředitelem FSB. Ve středu se setkal se šéfem ruské civilní rozvědky SVR Sergejem Naryškinem. Podle ruských agentur jednali o spolupráci v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Šéf ruské rozvědky: Lichotí mi to, ale za hackerskými útoky na USA nestojíme

Bezpečnost

„Dialog na této úrovni a o tak citlivých otázkách je mimořádně důležitý pro bilaterální vztahy a pro výměnu názorů na problémy, které máme,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Od ženevského summitu se ohledně problému počítačových útoků nedosáhlo žádného pokroku. Americké ministerstvo obchodu ve středu přidalo na svou „černou listinu“ ruskou společnost Positive Technologies, která od dubna čelí americkým sankcím, protože obchoduje s kybernetickými nástroji umožňujícími neoprávněný přístup do počítačových sítí.

Rusko, které navrhlo vydávat kybernetické zločince, pokud USA učiní totéž, v úterý krátce zadrželo bývalého běloruského hackera Sergeje Pavloviče, po kterém USA vyhlásily pátrání a který žije v Rusku. Po propuštění Pavlovič v příspěvku na YouTube uvedl, že jej zadrželi kvůli žádosti Interpolu a propustili, protože Rusko nemá s USA dohodu o vydávání. Petrohradská policie odmítla vyjádření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám